2022. október 03. - Helga
EUR : 421.41
USD : 428.57
Időjárás ikon15°11°

Amerikai hírszerzés: Elaknásítja a Fekete-tengert az orosz hadsereg

Jelenleg alternatív szárazföldi útvonalakat keresnek a búzaexport számára.

A hírszerzők értesülései szerint a cél a gabonaexport megakadályozása, amely világszintű éhínséghez vezethet – idézte a Guardian cikkét az Infostart.

Az amerikaiak úgy tudják, hogy Odessza és Ocsakiv kikötőiben – akárcsak korábban a Dnyeper folyóban – helyeznek el aknákat az orosz katonák.

Az oroszok mindezt tagadják, és az ukránokat vádolják azzal, hogy aknákat telepítenek a saját kikötőikbe

– írta a The Guardian.

Szándékosan támadhatták az oroszok az ukrán gabonatárolókat

A cikkben megemlítik, hogy az amerikaiak olyan műholdfelvételeket is közzétettek, amelyeken az látható, hogy az oroszok Mikolajivban, Ukrajna második legnagyobb gabonatárolójában szándékosan okoztak károkat támadásaikkal. A júniusi bombázás olyan időszakban történt, amikor a gabonaexport megszakadása globális éhínséget fenyegetését tartogatja. Szerdán a mikolajivi napraforgóolaj-tároló tartályokat is támadás érte – emlékeztetett a portál.

Mindezen túl az amerikaiak úgy vélik, hogy

az oroszok célja elzárni a tengertől azokat a kikötőket, amelyekben még az ukránok gyakorolnak felügyeletet.

„Megerősíthetjük, hogy Oroszország azon korábbi állításai ellenére, miszerint nem telepít bombákat a Fekete-tenger északnyugati részén, a valóságban aknákat telepítenek a Fekete-tengerbe Ocsakiv közelében. Arra is vannak jelek, hogy az orosz hadsereg korábban a Dnyeper folyónál aknázott” – fogalmazott egy amerikai hírszerzési tisztviselő.

A térség nem biztonságos a hajózás számára, keresik a megoldásokat

„Nem lehet alábecsülni az orosz intézkedések hatását, amelyek miatt megszűnt a tengeri kereskedelem a Fekete-tenger északi harmadában. A térség nem biztonságos a hajózás számára, miközben Ukrajna tengeri exportja létfontosságú a globális élelmiszerbiztonság szempontjából” – tette hozzá a tisztviselő, rámutatva, hogy Ukrajna a globális búzaexport tizedét szállította korábban, és ennek mintegy 95 százaléka a fekete-tengeri kikötőkön keresztül hagyta el az országot.

Jelenleg alternatív szárazföldi útvonalakat keresnek a búzaexport számára,

illetve az Egyesült Államok is segítséget ajánlott Törökországnak, amely korábban arra vállalkozott, hogy a teherhajókat kinavigálja a Fekete-tengeren át. Ankara ugyanakkor állítása szerint nem tudott egyelőre Oroszországgal egyeztetni a búzát szállító hajók konvojaival kapcsolatosan – idézte fel az Infostart.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató