2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Német Labdarúgó-szövetség: a transznemű focisták maguk határozhatják meg, hogy női vagy férficsapatban játszanak

Járja a maga útját a Német Labdarúgó-szövetség: megerősíti a transz- és nem bináris emberek jogait.

Német Labdarúgó-szövetség (DFB) döntése értelmében a transz- és nem bináris emberek a következő szezontól kezdve maguk határozhatják meg, hogy női vagy férficsapatban játszanak.
 
A DFB új szabálya az amatőr és ifjúsági szinteken, valamint a futsalban a következő szezontól lesz érvényes. „Ez megerősíti a DFB azon törekvését, hogy elősegítse az LMBTIQ+ emberek elfogadását és részvételét a labdarúgásban” – mondta a szövetségi kormány queerképviselője, Sven Lehmann a DPA hírügynökségnek.

A német kormány élen jár – hangsúlyozza a queerképviselő

Lehmann hangsúlyozta, hogy „az új szabályozással a labdarúgás ismét megmutathatja példamutató szerepét. Minden embernek képesnek kell lennie arra, hogy megkülönböztetés nélkül focizhasson” – számol be a Die Zeit német lap. A DFB azt is közölte, hogy „amíg a gyógyszeres kezelés melletti sportolás nem befolyásolja az érintettek egészségét, addig részt vehetnek a mérkőzéseken, az új szabályozás ezzel kizárja a dopping relevanciáját”.

Ezzel a lépéssel a DFB szembemegy például az úszó világszövetség, a FINA vasárnapi döntésével, amely új szabályokat hozott a transznemű úszókra vonatkozóan,

ezek alapján csak akkor vehetnek részt női versenyeken, ha tizenkét éves korukig befejezték a nemváltoztatást. A FINA döntését tudományos vizsgálatok eredményeire alapozva hozta meg, valamint indokként közölte a szervezet azt is, hogy a transzneműek jogosulatlan előnyhöz jutnak amiatt, hogy fejlődésüket a pubertás idején meghatározza a magasabb tesztoszteronszint. Márpedig az igazságosság, az egyenlő feltételek biztosítása a sport egyik axiómája.

(Hirado.hu)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató