2022. augusztus 15. - Mária
EUR : 393.04
USD : 381.48
Időjárás ikon32°19°

Újra bíróság elé áll a műtrágyakirály Bige László

Hűtlen kezeléssel és a vesztegetéssel vádolja az ügyészség Bige Lászlót, aki a választás előtt lelkesen pénzelte az ellenzéket. A műtrágyakirály eközben persze húzta az időt, hogy ne kelljen kifizetnie a GVH által rá más ügyben kiszabott tizenegy milliárdos bírságot.Bige László vádlotti meghallgatásával folytatódik a műtrágyakirály elleni büntetőper kedden a Nyíregyházi Törvényszéken.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség tavaly októberben két milliárd forint vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, valamint vesztegetés miatt emelt vádat a milliárdos vállalkozó és társai ellen. A vádirat lényege szerint Bige részben a saját cégcsoportján belül valósította meg a bűncselekményt: a növénytermesztésben használt termékeket gyártó részleg a gyártás során keletkezett rosszabb minőségű, de még felhasználható árut az ő utasítására a többi vádlott bevonásával leértékelték,  ám az árat még ennél is alacsonyabban, az önköltségi ár alatt határozták meg. Az irreálisan leértékelt terméket a vállalkozó által kijelölt cégek vehették meg, majd ezt követően azt többségében úgy értékesítették a végfelhasználóknak, mintha nem minőséghibás termékről lenne szó, tehát jóval magasabb áron a beszerzési árhoz képest – áll a vádiratban. Az ügyészség szerint a 2011 és 2016 közötti években a vállalkozó megállapodott a leértékelt terméket olcsón megvevő kereskedő cég vezetőjével, hogy az visszaoszt neki a cégéhez került, majd magasabb áron továbbértékesített termék árából. Az ügyészség szerint így összesen 764 millió forint kenőpénz vándorolt Bige zsebébe. A vádhatóság a vállalkozóval szemben börtönbüntetés, közügyektől eltiltás, pénzbüntetés kiszabását, indítványozta valamint a vesztegetési pénzzel megegyező összegű vagyonelkobzást indítványozott. Emellett kezdeményezték, hogy az eljárást egyesítsék a Bigével szemben hasonló bűncselekmény miatt korábban indult üggyel, de a Nyíregyházi Törvényszék ezt végül nem tette meg.

BEISMERŐ-VALLOMÁSOK

Februárban az előkészítő ülésen történt egy nemvárt fordulat, amikor a II. és III. rendű vádlott, egyezséget kötve az ügyészséggel, beismerő vallomást tett, egyben lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról. Ezért a bíróság esetükben le is zárta az eljárást, a II. rendű vádlottat társtettesként elkövetett hűtlen kezelés bűntette miatt másfél év – végrehajtásában két évre felfüggesztett – börtönbüntetésre, míg III. rendű vádlottat társtettesként elkövetett hűtlen kezelés bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt két év – végrehajtásában három évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte. A bíróság közleménye szerint a két vádlott volt az, aki a termékek leértékelte és értékesítette a Bige által meghatározott cégeknek. 

 
BIGE VISSZAUTASÍTJA A VÁDAKAT

A baloldali milliárdos alaptalannak nevezte és visszautasította az őt ért vádakat. A Nitrogénművek Zrt. által kiadott közleményben igaztalan intézkedéseket emlegettek, amelynek egyetlen célja, Bige Lászlónak megfélemlítése és jó hírnevének csorbítása. A műtrágyakirály közben folytatja az időhúzást és ismét azonnali jogvédelmet kért a bíróságtól a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által tavaly ősszel kiszabott tizenegymilliárd forintos bírság végrehajtásának felfüggesztéséért. A Mediaworks Hírcentrum emlékeztetett, a tavaly októberben tizenegy milliárd forintos büntetést szabott ki a Bige László nevével fémjelzett Nitrogénművek cégcsoportjának hat érintett vállalkozására azért, mert más piaci szereplőkkel együtt éveken keresztül jogsértően törekedett a verseny korlátozására a hazai műtrágyapiacon. A kartellezéssel drasztikusan növelték a műtrágya árát, ami súlyos károkat okozott a gazdáknak. Bige az országgyűlési választások előtt nyíltan a baloldal mellé állt, sőt bejelentette, hogy kész pénzzel is támogatni Márki-Zay Péter kampányát. Ezzel szemben a bírságot azóta sem volt hajlandó befizetni.

(PS)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató