2022. augusztus 15. - Mária
EUR : 393.04
USD : 381.48
Időjárás ikon32°19°

Vucic: Házasságot férfi és nő köthet

A szerb államfő egyértelművé tette, hogy nem írna alá semmiféle törvényt az azonos neműek házasságával kapcsolatban.

Belgrád lesz az idei EuroPride házigazdája. A szerb főváros olyan nagy nyugat-európai városokat utasított maga mögé, mint Barcelona, Lisszabon vagy Dublin. Az EuroPride egy páneurópai, az LMBTQ-büszkeség eseménye, amelynek minden évben más európai város ad otthont. A fogadó város általában olyan hely, ahol van egy bejáratott büszkeségnapi esemény vagy ahol jelentős LMBTQ-közösség él. Az első ilyen eseményt 1992-ben tartották meg. Belgrád lesz az első olyan helyszín, amely az Európai Gazdasági Térségen (EEA) kívül van. A rendezvényre szeptember 12-e és 18-a között kerül sor – számol be röviden a V4NA hírügynökség az őszi eseményről, melynek kapcsán megszólalt a szerb államfő is.

Nem lelkes szószóló

„Az Alkotmány a kérdést a családügyi törvénnyel rendezi. Abban pedig az áll, hogy házasságot férfi és nő köthet. Éppen ezért nem tudnám aláírni ezt a jogszabályt. Ha egy ilyen törvény születne, azt azonnal visszaküldeném a parlamentnek” – mondta Aleksandar Vučić, akinek országa 2021-ben volt a legközelebb egy ilyen törvény – amely rendezné az azonos neműek házasságát – elfogadásához, akkor a Kisebbségügyi és Emberi Jogi Minisztérium elkészítette a törvénytervezetet, amely azonban soha nem került a kormány elé. Ennek oka is az volt, hogy Vucic már korábban

leszögezte: nem ír alá semmi ilyenfajta jogszabályt.

Hozzátette: a saját személyes álláspontját a törvénnyel kapcsolatban mindenki láthatja, ugyanis ő választotta Ana Brnabićot – aki köztudottan homoszexuális kapcsolatban él, már többször részt vett a Büszkeség Napi felvonuláson Belgrádban – kormányfőnek. Vučić azonban azt is leszögezte, hogy ennek ellenére semmiképpen sem az azonos nemű közösségek lelkes szószólója. Hozzátette: őt nem érdekli, hogy mit mond a törvénnyel kapcsolatban az egyik vagy másik fél, azt szeretné, hogy Szerbia egy modern és normális ország legyen, ahol tisztelik a jogrendet.

 

Melegellenes a szerb ellenzék

Amíg a szerb miniszterelnök felvállalja másságát, s közvetlenül támogatja a parádét, addig az áprilisi választásokon jelentősen megerősödő jobboldali pártok keményen bírálják az európai találkozó megszervezését Belgrádban. A parlamentbe most bejutó Dveri vezetője például bejelentette, hogy amint megalakul a képviselőház, törvényjavaslatot nyújtanak be, amely megtiltaná a homoszexuális tartalmak népszerűsítését a kiskorúak számára, valamint azt javasolják az új kormánynak, hogy a következő száz évben tiltsák be a Büszkeség Napi felvonulást. Boško Obradović, a párt elnöke szerint meg kell akadályozni, hogy a legkisebbek fejlődését befolyásolják ezek a rendezvények.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató