2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

G7 ígéret: gazdasági kárt okozunk Oroszországnak, Putyint felelősségre vonjuk

A G7 vezetői kedden elfogadták azt az álláspontot, hogy "amíg szükséges" támogatják Ukrajnát, és közölték, hogy lépéseket tesznek a háborút finanszírozó orosz olajeladásokból származó bevételek korlátozására.

A Németországban megrendezett G7 csúcstalálkozó zárónyilatkozatából azonban kimaradtak részletek arról, hogy a fosszilis tüzelőanyagok árkorlátozása hogyan működne a gyakorlatban. További megbeszéléseket kezdeményeztek az orosz olaj bizonyos szint feletti importjának megakadályozására irányuló intézkedések "feltárásáról". Ez az egyik legfontosabb orosz bevételi forrást érintené, és elméletileg enyhítené az energiaár-kiugrásokat.

A csúcstalálkozó zárása előtt a vezetők közösen elítélték a Kremencsuk város bevásárlóközpontja ellen elkövetett, általuk "förtelmesnek" nevezett orosz támadást, amelyet "háborús bűncselekménynek" neveztek, és megfogadták, hogy Vlagyimir Putyin elnököt és a többi érintettet "felelősségre vonják."

Portálunkon az igazság egyedül Magyarországon az üres plázáról. Itt és itt olvasható.

A csúcstalálkozó során a tisztviselők elmondták, hogy nyilvánosságra hozzák az orosz olajra vonatkozó árkorlátozásra, az orosz árukra kivetett vámok emelésére és egyéb új szankciók bevezetésére vonatkozó terveket. Az olajárplafon néhány bonyolult kérdéséről - például arról, hogy az csak Oroszországra vagy más olajtermelőkre is vonatkozna-e - a csúcstalálkozón túl további megbeszéléseken döntenek majd.

Zelenszkij nyíltan aggódik amiatt, hogy a Nyugat belefáradt a háború költségeibe, ami hozzájárul az energiaköltségek emelkedéséhez és az alapvető termékek áremelkedéséhez. A G7 vezetői megpróbálták csillapítani ezeket az aggodalmakat.

Megegyeztek arról is, hogy még az idén létrehoznak egy úgynevezett klímaklubot. Ennek célja, hogy lehetővé tegye a klímaváltozás ellen elkötelezetten tenni akaró országok együttműködését. A klub nyitva áll bármely ország előtt, amely kész átültetni a gyakorlatba a 2015-ös párizsi klímaegyezményt.

(AP News)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató