2022. augusztus 09. - Emőd
EUR : 392.66
USD : 385.26
Időjárás ikon29°16°

Oroszország előkészíti Ukrajna feldarabolását - területek visszacsatolására

Herszonban a tisztviselők megkezdték az Oroszországhoz való csatlakozásról szóló népszavazás előkészítését - jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Azonnal el is kezdődött a visítás:

Az Ukrajna déli részén fekvő régiót márciusban szerezték vissza az orosz erők, és most egy Moszkva által támogatott adminisztráció irányítja.

A SKY NEWS SIKÍTÁSBA KEZDETT, HOGY A MOSTANI NÉPSZAVAZÁS NEM MÁST, MINT VLAGYIMIR PUTYIN KÍSÉRLETE ARRA, HOGY LEGITIMÁLJA ILLEGÁLIS KÖVETELÉSEIT A TERÜLETRE VONATKOZÓAN.

Éppen ezért várhatóan sem Ukrajna, sem a nemzetközi közösség nem fogja elismerni a népszavazás eredményét.

A dél-ukrajnai Herszont irányító orosz hatóságok megkezdték egy népszavazás előkészítését, mely arról dönt majd, hogy a régió csatlakozzon-e Oroszországhoz – számolt be szerdán a TASZSZ hírügynökség a fejleményekről.

Mindezt a területet igazgató katonai-civil adminisztráció helyettes vezetője, Kirill Sztremuszov mondta el egy Telegram-csatornán közzétett videóban. A vezető azt is kijelentette, hogy 

amennyiben a népszavazás a csatlakozás mellett dönt, úgy Herszon Oroszország teljes értékű része lesz.

A Krím félszigettől északra, Ukrajna déli részén található terület március közepe óta áll orosz fennhatóság alatt, az esetleges népszavazás gondolata is már többször felmerült, nem csupán Herszonban, de Zaporizzsja régiókapcsán is. A régiót irányító katonai-polgári adminisztráció április végére jött létre.

Hasonló népszavazás határozott a Krím félsziget elszakadásáról, valamint a Donyecki és Luhanszki Népköztársaság létrejöttéről is. Ukrajna szerint azonban ezek a népszavazások illegitimek, hiszen az eredmények független ellenőrzésére nincs lehetőség. 

A népszavazással viszont Moszkva kész helyzet elé állíthatja Kijevet, mely azt követően már csak a harctéren és nem a béketárgyalások során szerezheti vissza ezeket a területeket.


Ennek megfelelően az Ukrajnában folyó harcok fő színtere Donbasz mellett Herszon környéke, ahol az ukrán hadsereg igyekszik ismét fennhatósága alá vonni a területet, egyelőre sikertelenül. Oroszország és a Krím félsziget közötti szárazföldi kapcsolat megteremtése céljából is elengedhetetlen a térség orosz annektálása.

 

 

(Vg.hu - Vadhajtások.hu)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató