2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Őrizetbe vették a chicagói lövöldözés feltételezett elkövetőjét

Őrizetbe vették a chicagói vérengzés feltételezett elkövetőjét, a 22 éves Robert E. Crimót, aki hat embert megölt és többtucatnyit megsebesített az amerikai függetlenség napja alkalmából tartott felvonuláson hétfőn – jelentette be a helyi rendőrség.

A lövöldözésben hat ember meghalt, a beszámolók szerint legalább 31 sérültet kellett kórházba szállítani – közölte a városvezetés a honlapján. Öten a helyszínen meghaltak, egy ember pedig a kórházba szállítás után veszítette életét, írja a CNN. Egy egészségügyi forrás szerint az áldozatok 8 és 85 év közöttiek, egy mexikói külügyi tisztségviselő a Twitteren azt írta, egyikük mexikói állampolgár volt.

A lövöldözés Chicago egyik elővárosában, Highland Parkban történt, a települést körülbelül 30 ezren lakják, közel 90 százalékuk fehérbőrű, a lakosság mintegy harmada zsidó. Az elkövető – egy környékbeli lakos egy épület tetejéről adta le a lövéseket, indítékáról egyelőre semmit sem tudni.

Sajtóinformációk szerint a 22 éves férfi nyolc hónappal korábban hátborzongató videót tett fel az internetre, amiben egy hang a következőt mondja: „meg kell tennem. Ez a végzetem. Minden ide vezetett. Semmi sem állíthat meg, még saját magam sem.”

A Highland Park rendőrsége közölte, hogy vádat emelnek a lövöldöző ellen, akit órákkal később sikerült elfogni. A nyomozásban a megyei és a helyi rendőrség, illetve a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is részt vesz. Rajtuk kívül még több tucatnyian csatlakoztak a vizsgálathoz.

Joe Biden amerikai elnök is reagált a történtekre. Közleményében azt írta, ő és felesége, Jill Biden „megdöbbentek az értelmetlen fegyveres erőszak miatt, amely ismét gyászt hozott egy amerikai közösségre a függetlenség napján”.

A CNN szerint az összes világhírű chicagói sportklub kifejezte együttérzését a Chicago Bullstól a Chicago Blackhawksig.

(MTI, CNN)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató