2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Súlyos börtönbüntetést vezetnek be az "Oroszország biztonságát veszélyeztető" felszólalásokkal szemben

Az orosz parlament alsóháza szerdán olyan törvényjavaslatot fogadott el, amely súlyos börtönbüntetést helyez kilátásba az "Oroszország biztonságát veszélyeztető nyilvános felszólalásokkal" szemben.

A tervezett törvény a szóban forgó bűncselekményért hét évig terjedő börtönbüntetést ír elő. Az alsóház (állami duma) megemelte a kémkedés és a "külföldiekkel folytatott bizalmas együttműködés" büntetési tételét is.

Ezek a törvényi szigorítások "az orosz nemzeti érdek védelmét szolgálják, megfelelő és időszerű választ adnak az országunk előtt álló kihívásokra" - nyilatkozott Vaszilij Piszkarjov, a törvényjavaslat egyik társszerzője a kormányzó Egyesült Oroszország párt nevében.

A javaslat értelmében mindazok a személyek, akik nyilvános felszólalásukban Oroszország biztonsága elleni fellépésre buzdítanak, mostantól kettőtől négy évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatók. A büntetési tétel öt évre növelhető, ha a felhívásukat a médiában teszik közzé, illetve hét évre, ha a bűncselekményt szervezetten követik el.

Az orosz fegyveres erők ellen felhasználható információk gyűjtése és az ellenségnek való átadása akár 20 év börtönbüntetéssel, míg a "külföldiekkel történő bizalmas együttműködés" akár 8 év börtönbüntetéssel is sújtható.


MTI

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató