2022. augusztus 14. - Marcell
EUR : 393.04
USD : 381.48
Időjárás ikon32°18°

Sztrájkolnak a francia vasutasok – megbénult a főváros

Egynapos figyelmeztető sztrájkot hirdettek szerdán Franciaországban a vasúti dolgozók, akik azonnali fizetésemelést követelnek, mert – a növekvő infláció ellenére – az alapbérek nyolc éve nem változtak. 

A szuperexpresszek háromnegyede, a többi vonatnak pedig átlagosan a fele közlekedett az országban, de egyes útvonalakon egyáltalán nem indultak vonatok szerdán.  A négy szakszervezet által meghirdetett munkabeszüntetés a párizsi elővárosi vasutat is érintette, ahol jelentősek voltak a fennakadások.

A nemzetközi vonalak (Eurostar, Thalys, Lyria) többségén menetrendszerűen elindultak a járatok. Június vége óta a párizsi repülőtereken többször is voltak sztrájkok, miután az ott dolgozók, valamint az EasyJet és a Ryanair légitársaságok munkatársai követeltek azonnali fizetésemelést.

A repülőtéri dolgozók legközelebb péntektől vasárnapig terveznek munkabeszüntetést, és a vasúti dolgozók sem zárták ki, hogy újabb sztrájknapot tartanak. Az állami vasúttársaság szerdán tárgyalóasztalhoz hívta a szakszervezeteket.

 

MTI

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató