2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Egymásnak esett Amerika és Oroszország a G20-csúcson

Szergej Lavrov a G20-országok indonéziai csúcstalálkozóján kijelentette, a Moszkvával szembeni szankciók gazdasági hadüzenettel érnek fel a Nyugat részéről – írta meg a Reutersre hivatkozva a Portfolio. A orosz külügyminiszter elmondta, hogy Oroszország most Kína, India és más nem nyugati országok felé tekint.

A G20-ak soros elnöke Indonézia. Az ázsiai állam pénteken sürgette az országcsoport tagjait, hogy vessenek véget a háborúnak. A találkozón az orosz inváziót leghatározottabban bíráló országok külügyminiszterei Lavrovval egy teremben ültek.

»Agresszorok«, »támadók«, »megszállók«, sok mindent hallottunk ma”

– jelentette ki az orosz külügyminiszter. Hozzátette, amint nyugati kollégái átvették a szót, azonnal „őrjöngő” bírálatba kezdtek Oroszországgal szemben Ukrajna miatt, és nem foglalkoztak a gazdaság kérdéseivel. Ezután elmondta, hogy az Oroszországgal szembeni szankciók hadüzenettel érnek fel Nyugat részéről.

Amerikai válasz

Ugyancsak a Reuters beszámolója szerint Antony Blinken amerikai külügyminiszter az ukrán gabona orosz blokkolásának leállítására szólított fel. Blinken az orosz delegációnak címezve elmondta, hogy 

Ukrajna nem az önök országa. Gabonája nem az önök gabonája. Miért veszik blokád alá a kikötőket? Engedjék ki a gabonát.”
A sajtóbeszámolók szerint az amerikai külügyminiszter beszéde alatt orosz kollégája nem volt a teremben, ahogy az az ukrán külügyminisztert se hallgatta végig, mivel annak a beszéde alatt elhagyta a termet.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató