2022. október 03. - Helga
EUR : 421.41
USD : 428.57
Időjárás ikon15°11°

Államcsőd Srí Lankán: a tüntetők betörtek az elnöki palotába

Csődbe ment az ország, az elnök elmenekült.

Szombaton Srí Lankán a gazdaság összeomlása miatt tüntetők először összecsaptak az őket megállítani próbáló rendőrökkel, majd sikeresen megrohamozták az elnök házát – írta a Times of India. A rendőrök barikádját áttörő tüntetők zászlókkal vonultak az elnök házához Colombóban, Srí Lanka fővárosában, ahol az elnök távozását követelték.

Az elnök még május elején hirdetett szükségállapotot, mivel csődbement az ország a koronavírus-járvány, a globális ellátási láncbeli problémák, az elszálló élelmiszer- és energiaárak, meg úgy általában a világszinten jelentkező válságtünetek miatt.

Június végére az ország kifogyott az üzemanyagból, júliusban pedig Oroszországtól kértek segítséget, kölcsön formájában.Szombaton az események felhevültek, a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, akik a bevetett könnygáz ellenére sem tudták megakadályozni azt, hogy a tüntetők behatoljanak az elnöki palotába.

Több ezer tüntető jutott be a palota területére, teljesen átvéve az irányítást afelett. Az elnök közben elmenekült, a rendőrök pedig próbálják feloszlatni a tömeget, viszont annyian vannak az utcákon, hogy a vízágyúk el se tudnak indulni. - írta a mandiner.hu.


 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató