2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Egymillió migráns juthatott be észrevétlenül az USA-ba

Egyre nagyobb méreteket ölt a Mexikóból az Egyesült Államokba irányuló illegális bevándorlás – olvasható a Fox News beszámolójában. Az amerikai határvédelmi hivatal legfrissebb jelentése szerint a határőrök júniusban több mint 207 ezer embert tartóztattak fel, s bár ez a szám alacsonyabb a rekordot döntő májusi 239 ezernél,

ez már a negyedik egymást követő hónap, hogy kétszázezer feletti az illegális határátlépők száma.

A hatóság azt is megállapította: az érkezők 26 százaléka legalább egyszer már megpróbált bejutni az Egyesült Államokba az elmúlt egy évben.

A júniusi adatokkal együtt az idei pénzügyi évben – vagyis tavaly szeptember óta – már összesen több mint 1,746 millió embert tartóztattak fel a határon, ez a szám már most magasabb, mint a 2021-es pénzügyi év egészére vonatkozó 1,734 millió.

Mindemellett jelentősen megnőtt azoknak a feltartóztatott illegális migránsoknak a száma is, akik szerepelnek a terrorizmussal összefüggésbe hozható személyeket listázó FBI-adatbázisban.

A mostani pénzügyi évben már 56-ra nőtt ezeknek a személyeknek a száma, míg az elmúlt négy pénzügyi évben összesen harminc ilyen bevándorlót fogtak el.

A délnyugati határainkon uralkodó káosz közepette nem lehetünk biztosak abban, hogy hány terrorgyanús személy került az Egyesült Államokba

 – kongatta meg a vészharangot John Katko republikánus párti kongresszusi képviselő. Mark Morgan, a határőrizeti ügynökség korábbi vezetője szerint idén minden bizonnyal legalább egymillió ember kelt át észrevétlenül a határon.

Egyáltalán nem túlzás azt állítani, hogy aggodalomra igenis van ok, a következő terrortámadást az Egyesült Államok területén hajthatják végre

 – idézte Morgant az NBC. – Korábban átlagosan egy vagy két potenciális terroristát fogtak el néhány hónap eltéréssel. A mostani számadat nagyon rosszat sejtet – nyilatkozta a The Washington Timesnak Todd Bensman, az amerikai bevándorlási rendszer hiányosságairól írt könyv, az America’s Covert Border War szerzője. Mint mondta, 

a jelenlegi állapotok között könnyen lehet, hogy a terroristák közül sokan bejutottak Amerikába.

Nemrég egy iraki bevándorló tervezett merényletet George W. Bush egykori amerikai elnök ellen, de a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) időben meghiúsította a kísérletet – számolt be róla az amerikai sajtó májusban. Az 52 éves férfi 2020 szeptemberében érkezett az Egyesült Államokba látogatói vízummal, majd idén márciusban menekültkérelmet nyújtott be. A gyanúsított azt tervezte, hogy más irakiakat csempész be az országba a mexikói határon keresztül, akik segítettek volna a gyilkosság végrehajtásában. Már járt is George W. Bush dallasi rezidenciájának környékén, illetve egyik irodájánál, de az FBI végig szemmel tartotta. Az egykori amerikai elnök élete egy pillanatig sem forgott veszélyben.

Joe Biden tavaly januári hivatalba lépése óta jelentősen megemelkedett az Amerikába érkező illegális bevándorlók száma, ehhez számos, migrációt ösztönző intézkedés járult hozzá. Biden például leállíttatta az elődje, Donald Trump által tervezett határfal megépítését. A napokban a mexikói elnökkel egyeztetve pedig arról beszélt, az amerikai kormány azon dolgozik, hogy legális beutazási lehetőségeket biztosítson a migránsok számára.

 

(Magyar Nemzet)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató