2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Az USA eddig többet költött Ukrajnára, mint Afganisztánra a megszállás első 5 évében összesen

Az Egyesült Államok már 8 milliárd dollárnyi biztonsági támogatást nyújtott Ukrajnának az invázió kitörése óta – írja a mandiner.hu.

A Biden-kormányzat és a törvényhozók mindkét oldalon ígéretet tettek arra, hogy fellépnek Oroszország ukrajnai háborúja és az európai biztonságra jelentett fenyegetés ellen, és a Kijevnek eddig lekötött pénzeszközök már most meghaladják az Afganisztánban töltött első öt év amerikai költségeit. A Biden-kormányzat pénteken újabb 400 millió dolláros katonai átcsoportosítási csomagot jelentett be Ukrajnának, amely ennek a segítségével is próbálja visszaverni az orosz előrenyomulást.

A legutóbbi csomagot a jelentések szerint az ukrán tisztviselőkkel egyeztetve állították össze, hogy mire van szükségük a frontvonalakon, és mindössze néhány nappal azután fogadták el, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök győzelmet aratott a keleti Luhanszk régió felett. A nehéz tüzérségi eszközök, mint például az ágyúk és a nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszerek (HIMARS) a nagy értékű tételek közé tartoznak, amelyekre Ukrajna szerint szüksége van a frontvonalak mögött elhelyezkedő orosz parancsnoki és irányítási gócpontok célba vételéhez.

A Pentagon pénteken megerősítette, hogy az Egyesült Államok Oroszország februári inváziója óta 8 milliárd dolláros biztonsági támogatást nyújtott Ukrajnának, de Washington ennél jóval több kiadásra kötelezte el magát.

Az év elején a kongresszus 54 milliárd dollár elköltését vállalta hagyományos külföldi segélyek és katonai támogatás formájában, hogy segítsen Putyin offenzívájának elfojtásában. A pénzeket nagyrészt a hagyományos csatornákon keresztül osztják szét Ukrajna támogatására, de támogatást nyújtanak a NATO-országoknak és az Európában állomásozó amerikai csapatoknak is.

A csomag nagy részét a közeljövőben, valószínűleg az év végéig osztják szét. A májusban elfogadott 40 milliárd dolláros csomagban vannak olyan intézkedések, amelyek végrehajtása éveket vehet igénybe, mint például egy további Patriot rakétaegység beszerzése, amelyet potenciálisan egy szövetséges országban, például Lengyelországban lehetne megépíteni – derül ki a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának jelentéséből. Egyelőre nem világos, hogy az Egyesült Államok végül mennyit fog költeni 2022-ben Putyin agressziójának elhárítására, de a ForeignAssistance.gov információi szerint az Egyesült Államok már most többet költött az Ukrajnának nyújtott biztonsági támogatásra, mint az afganisztáni kalandjának első öt éve alatt.
2006 végére az USA több mint 7,4 milliárd dollárt költött a tálibok elleni harcra. A 20 évig tartó háború költségei 2011-re érték el a csúcsot, amikor csak abban az évben 11,4 milliárd dollárt költöttek.

Az afganisztáni háború 2001-es kezdetétől 2021 áprilisáig az amerikai adófizetőknek mintegy 2261 milliárd dollárjába került – derül ki a Brown Egyetem “Costs of War Project” (A háború költségei projekt) becsléseiből. Egy olyan 20 éves háborúra, ami az amerikaiak csúfos kivonulásával ért véget tavaly nyáron. A becslés szerint 933 milliárd dollárt költöttek a Védelmi Minisztérium tengerentúli készenléti műveleteire, 443 milliárd dollárt a Védelmi Minisztérium alapköltségvetésének háborúval kapcsolatos növelésére, 296 milliárd dollárt az afganisztáni háború veteránjainak ellátására és 59 milliárd dollárt a Külügyminisztérium további finanszírozására. További 530 milliárd dollárt tesz ki az elmúlt két évtizedben a háborús adósságok kamatainak kifizetése.

Biden és más nyugati vezetők ígéretet tettek arra, hogy továbbra is támogatják Ukrajnát, “amíg csak szükséges”.

HATÉKONY PÉNZKÖLTÉS VAGY PÉNZSZÓRÁS

Mivel a donbászi régió és a déli részek nagy része gyakorlatilag orosz katonai ellenőrzés alatt áll, sőt hétfőn Vlagyimir Putyin elnök aláírt egy rendeletet, amely megkönnyíti a Donbász és a megszállt Ukrajna lakosainak az orosz állampolgárság megszerzését, joggal vetődik fel az amerikaiakban a hatékonyság kérdése. Képletesen fogalmaz a Zerohedge, amikor felemlegeti az 54 milliárdos keretet, hogy az Egyesült Államok több pénzt költött arra, hogy távol tartsa Oroszországot, mint az afgán konfliktus első öt évében, ennek ellenére, Oroszország még mindig ellenőrzése alatt tart egy Mississippi nagyságú területet Ukrajnában.

Egy Ukrajnából az Egyesült Államokba emigrált kongresszusi republikánus képviselő, Victoria Spartz is szigorú üzenetet küld Joe Biden és Volodomyr Zelenskyi elnöknek a több milliárd dolláros segély miatt. Felszólította őket, hogy ne játsszanak a politikával és az emberek életével, és sürgette, hogy a Kongresszus megfelelő felügyeletet alakítson ki az Ukrajnának nyújtott amerikai segélyek felett.

 

(Mandiner)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató