2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Bloomberg: A románok szerint Putyin végezheti úgy, mint Ceausescu

Ceausescuhoz hasonlóan Putyin is szélsőséges és kockázatos útra lépett Ukrajna megszállásával, amelynek végét nem lehet megjósolni – írja a lap.

A románok és a moldovaiak hosszú határon osztoznak Ukrajnával, és megkérdőjelezik a Nyugat elkötelezettségét, ha orosz csapatok indulnának feléjük – írja a Bloomberg véleménycikke. A szerző, Robert D. Kaplan szerint román szakértők úgy vélik, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök folytatni fogja az előrehaladást Kelet-Ukrajnában, és végül a donbászi régiót Oroszországhoz csatolja, kijelentve, hogy minden további ukrán katonai tevékenység Oroszország elleni támadásnak minősül. Arra számítanak, hogy Putyin lassan szárazföldi hidat épít a Krímbe és azon túlra, és végül eléri Moldovát és a Dnyeszteren túli önigazgatású régiót.

Bár Putyinnak, akinek csapatai lassan nyomulnak előre a Donbaszban, pillanatnyilag nincs meg a kapacitása arra, hogy megszállja Moldovát, de nem is kell. Moldova, egy volt szovjet köztársaság, egy gyengén intézményesített, mindössze 2,6 milliós állam, amelynek májusi inflációja 29%-os volt, és amely örökké érett a destabilizációra.

Ami a segítségére siető európai szövetségeseket illeti,

a románok egyáltalán nem bíznak Franciaországban és Németországban.

Emmanuel Macron francia elnök, úgy vélik, minden elvet feláldozna azért, hogy Franciaországot közvetítő szerepet töltsön be Oroszország és Ukrajna között.

A NATO és az EU 2004-es és 2007-es bővítése akkor történt, amikor Putyin Oroszországa még viszonylag gyenge volt. Így román szemmel nézve csak most jön az igazi próba a Nyugat számára. Az emberek rettegnek attól, hogy Európa szilárdsága meggyengül. Bukarestben csak Joe Biden amerikai elnökben és Boris Johnson brit miniszterelnökben (aki hamarosan távozik hivatalából) bíznak.

A szerző azért ment Targovishte-ba, hogy meglátogassa azt a helyet, ahol 1989 karácsonyán Ceauşescut és feleségét, Elenát bíróság elé állították és kivégezték – ez az esemény közvetlenül kapcsolódik az Ukrajnában zajló eseményekhez. Ceausescu külpolitikája felszínesen független volt a Szovjetuniótól, de a románokat, ellentétben sok nyugati emberrel, soha nem lehetett becsapni. Az emberek tudták, hogy ha a Szovjetunió nem lett volna olyan földrajzi közelségben, Románia megmenekült volna a majdnem fél évszázados kommunista rémálomtól. A gyenge és korrupt demokratikus kormányok minden viszontagsága ellenére 1989 óta az élet itt jobb és biztonságosabb, mint bármikor történelmük során. Ez egy törvényes állam, amely az egyén jogainak szenteli magát, nem pedig valamiféle mitikus kollektív akaratnak és sorsnak,

mint Ceausescu Romániája és Putyin Oroszországa.

Putyin tekintélyelvű uralma nem éri el Ceauşescuét, amely hiteles rabszolgamunka-táborokkal, élelmiszer-fejadagolással és a főváros egy hatalmas történelmi területének elpusztításával járt, amelyet a feledés homályába robbantottak, hogy helyet adjanak a sivár kormányhivataloknak helyet adó sztálinista Holtak Városának. De Ceausescuhoz hasonlóan Putyin is szélsőséges és kockázatos útra lépett Ukrajna megszállásával, amelynek végét nem lehet megjósolni. Ceausescu bukásának van még egy tanulsága Putyin számára.

 

(Mandiner)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató