2022. szeptember 29. - Mihály
EUR : 411.26
USD : 430.37
Időjárás ikon15°11°

Vérlázító EU-s terv: felülről irányítanák a tagállamok gázfogyasztását

Ráadásul egyszerű többséggel akarják elfogadni, kikerülve a vétókat.

A Politico arról értesült, hogy az Európai Bizottság (EB) egy új vészhelyzeti felhatalmazással kívánja magát felruházni, amellyel arra kényszerítheti az uniós tagállamokat, hogy abban az esetben, ha az Európai Unió a következő hónapokban jelentős gáztartalék-hiányban szenved, csökkenthesse az uniós országok gázfogyasztását. Három EU-s diplomata szerint a tervet szerdán mutatja majd be az EB, amikor egyébként is sajtótájékoztatót fognak tartani a téli gázmegtakarítást illetően – szúrta ki a Magyar Nemzet.

A terv alapján az Európai Bizottságnak kötelező érvényű beleszólása lenne egy tagállam gázfogyasztásába – derül ki a cikkből.

Emellett a bizottság egy jogi eljárást is megalkotott, amellyel az országok egyszerű többséggel is elfogadhatják ezt a tervet, megkerülve mind a parlamentet, mind az egyes tagállamok vétóját.

Az Európai Bizottság célja, hogy a tervet elfogadtassa a július 26-án tartandó rendkívüli energiatanácson. A jelenlegi vita központjában a Politico szerint elsősorban az áll, hogyan követelhetik meg egyes országoktól, hogy csökkentsék gázfelhasználásukat nagyjából 5-20 százalékkal az őszi és tavaszi időszak között, bár azzal számolnak, hogy a tárgyalásokat követően végül 10-15 százalékos csökkentésről egyezhetnek meg. Amennyiben elfogadják, az EB önmaga, vagy legalább két másik tagállam kérésére bevezetheti a kötelező érvényű gázfogyasztási korlátozásokat – zárul a cikk.


 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató