2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

A Pentagon szerint Oroszország további ukrán területek annektálására készül

Az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője úgy véli, Ukrajna megszállt régióiban már szeptemberben „látszat-népszavazást” tarthatnak az Oroszországhoz való csatlakozásról.

John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője az amerikai hírszerzésre hivatkozva azt mondta, hogy Oroszország már most megalapozza az annexiót. Szerinte Ukrajna megszállt régióiban már szeptemberben „látszat-népszavazást” tarthatnak az Oroszországhoz való csatlakozásról – számolt be a BBC.

„Oroszország 2014-ben egy széles körben illegitimnek tekintett népszavazás után csatolta el Ukrajnától a Krímet. Világossá akarjuk tenni az amerikai nép számára, hogy senkit sem lehet becsapni. Putyin csak leporolja a 2014-es forgatókönyvet” – mondta Kirby az újságíróknak. A Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője azzal vádolta meg Oroszországot, hogy

illegitim oroszbarát tisztviselőket delegál Ukrajna megszállt régióinak vezetésére,

azzal a céllal, hogy népszavazást szervezzenek arról, hogy Oroszország részévé váljanak.

„A szavazások eredményét Oroszország arra használná fel, hogy követelje a szuverén ukrán területek annektálását. Az annexióra kiszemelt területek közé tartozik Herszon, Zaporizzsja, Donyeck és Luhanszk” – tette hozzá Kirby. A szóvivő azt is megígérte, hogy az USA és szövetségesei gyors választ fognak adni.


 

(Mandiner)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató