2022. augusztus 09. - Emőd
EUR : 392.66
USD : 385.26
Időjárás ikon29°16°

Elfogadta az azonos neműek házasságáról szóló törvényjavaslatot az amerikai képviselőház

Sajtóértesülések szerint a demokraták hevesen érveltek a házassági egyenlőség szövetségi törvénybe iktatása mellett.

Az amerikai képviselőház kedden „elsöprő többséggel” hagyta jóvá az azonos neműek házasságának védelmét célzó jogszabályt – írta a Soros-blogja az AP News értesüléseire hivatkozva. A demokraták szerint azért van erre szükség, mert a Roe kontra Wadeítéletet felülbíráló, azaz az abortuszhoz való alkotmányos jogot megsemmisítő legfelsőbb bírósági döntés veszélyeztethet más, a konzervatívok által kritizált jogokat is – írták.

A portál szerint egyoldalú vitában a demokraták intenzíven,

már-már személyeskedve érveltek a házassági egyenlőség szövetségi törvénybe iktatása mellett,

míg a republikánusok tartózkodtak a melegházasság nyílt elutasításától. A republikánus vezetők szükségtelennek állították be a törvényjavaslatot, az emelkedő gázárakról, az inflációról és a bűnözésről beszéltek, beleértve az abortusz-ítélet kapcsán a bírákat ért fenyegetéseket.

A keddi, 267-157 arányú név szerinti szavazás egy politikai stratégia része is volt, mivel az a képviselőház tagjait – republikánust és demokratát egyaránt – arra kényszerítette, hogy jegyzőkönyvbe vegyék az álláspontjukat – tették hozzá.

A javaslat megakadhat a republikánusoknál

„Számomra ez személyes ügy” – mondta Mondaire Jones képviselő, aki a képviselőház nyíltan homoszexuális tagjai közé tartozik. „Képzeljük el, hogy azt mondjuk az amerikaiak következő generációjának, az én generációmnak, hogy többé nincs jogunk ahhoz, hogy összeházasodjunk azzal, akit szeretünk” – mondta. „A kongresszus nem engedheti meg, hogy ez megtörténjen” – fűzte hozzá Jones.

Míg a képviselőházban könnyedén, demokrata többséggel szavazták meg a törvényt, az valószínűleg elakad a Szenátusban, ahol a republikánusok többsége blokkolná a törvényt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató