2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Szerdán figyelmeztető sztrájkot tart a Lufthansa földi személyzete

- A szakszervezet felhívására szerdán figyelmeztető sztrájkot tart a Lufthansa földi kiszolgáló személyzete.

- A légitársaság utasainak fokozott járattörlésekre és késésekre kell felkészülniük.

A ver.di (Vereinte Dienstleistungsgewerkschaft) szakszervezet a Németországban foglalkoztatott kb. 20 ezer alkalmazottat érintő, folyamatban lévő kollektív tárgyalásokkal összefüggésben hirdetett meg egynapos figyelmeztető sztrájkot július 27-re. A földi személyzethez tartoznak a műszaki kiszolgálók és a logisztikusok, akik nélkül a repülőgépek nem tudnak felszállni.

A ver.di elutasította a Lufthansa ajánlatát a kollektív szerződésről folytatott tárgyalásokon, de beleegyezett a tárgyalások folytatásába augusztus elején. A szakszervezet tájékoztatása szerint a Lufthansa 18 hónapos futamidő alatt fix juttatások és eredményalapú bérkiegészítés bevezetését ajánlotta fel. A ver.di viszont 9,5 százalékos béremelést követel az idén.

Egyre feszültebb a helyzet

A munkavállalók túlterheltsége, a magas infláció miatt a 3 éven át tartó bérstop után indokolt lenne a jelentős béremelés – mondta Christine Behle főtárgyaló, a ver.di alelnöke és a Lufthansa felügyelőbizottságának elnökhelyettese. Behle szerint a helyzet a repülőtereken egyre feszültebbé válik.

Michael Niggemann, a Lufthansa humánerőforrás-vezetője úgy nyilatkozott, hogy a ver.di sztrájkfelhívása „annál is inkább érthetetlen, mivel a munkáltatói oldal magas és szociálisan kiegyensúlyozott béremelést ajánlott” a vállalat „feszült gazdasági helyzete” és a bizonytalan gazdasági kilátások ellenére.

26 óra 15 perc

A figyelmeztető sztrájk a tervek szerint szerdán hajnali 3:45-kor kezdődik és csütörtök reggel 6 óráig tart. A földi kiszolgáló személyzet Frankfurt, Düsseldorf, Köln, Hamburg, München, Berlin, Bréma, Hannover, Stuttgart és Köln repülőterein teszi le a munkát.

A figyelmeztető sztrájkok a német szakszervezetek tárgyalási taktikájának gyakorta alkalmazott eszközei, és jellemzően néhány órától egy-két napig tartanak. A most meghirdetett munkabeszüntetésre olyan időszakban kerül sor, amikor nemcsak a németországi, de más repülőtereken is fennakadások vannak a földi szolgáltatásokban, és hosszú sorok alakulnak ki a biztonsági ellenőrzéseknél.

(MTI)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató