2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Lavrov: Az arrogáns nyugati hatalmakkal szemben Oroszország Afrika tisztelettudó barátja

Az orosz külügyminiszter afrikai útjának egyik célja az volt, hogy enyhítsen az ukrajnai orosz agresszió okozta globális diplomáciai elszigeteltségen. 

A Nyugat „beavatkozó” Afrika-politikáját bírálta etiópiai látogatásán az orosz külügyminiszter szerdán Addisz-Abebában.

Szergej Lavrov kijelentette, hogy Moszkva támogatja Etiópia törekvéseit belpolitikai helyzetének stabilizálására, egyben bírálta a Nyugat beavatkozási kísérleteit az afrikai országok belügyeibe. Az orosz diplomácia vezetője négy országot érintő afrikai körútjának végén érkezett Etiópiába, miután megbeszéléseket folytatott Egyiptomban, a Kongói Köztársaságban és Ugandában. Afrikai körútjának célja, hogy megerősítse Moszkva nemzetközi támogatottságát, és enyhítsen az ukrajnai orosz agresszió okozta globális diplomáciai elszigeteltségen. 

Az afrikai országok többsége – az Oroszországhoz és a Nyugathoz egyszerre szorosan kötődő gazdasági érdekeik és történelmi kapcsolataikat szem előtt tartásával – nem volt hajlandó állást foglalni az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban.    

Az etióp kormányt jelentős politikai nyomás alá helyezte a Nyugat 

Etiópia már régóta a Nyugat elkötelezett hívének számított, amikor 2020 novemberében az ország északi részén, Tigré tartományban konfliktus robbant ki a helyi erők és a központi kormányzat között. Az etióp kormányt jelentős politikai nyomás alá helyezte az Egyesült Államok és az Európai Unió a válság erőszakos kezelése miatt, amelyben több ezren meghaltak és több millióan elmenekültek otthonukból. 

 Megerősítettük határozott támogatásunkat az etióp kormányzat erőfeszítéseit illetően, amelyekkel stabilizálni próbálja a belpolitikai helyzetet, és széleskörű társadalmi párbeszédet indított a legfontosabb problémák megoldására” – mondta Szergej Lavrov etióp partnerével, Demeke Mekonnen külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján.    

„Oroszország Afrika tisztelettudó barátja”

Az orosz diplomácia vezetője szerint az afrikai országok maguk akarják alakítani jövőjüket és megoldani problémáikat, ami jól illeszkedik a leendő multipoláris világ nemzetközi kapcsolatrendszerébe. Ennek az új világrendnek a kialakulását azonban Lavrov szerint a Nyugat igyekszik megakadályozni az Egyesült Államok hegemóniájának fenntartása érdekében. Demeke Mekonnen kijelentette, hogy országa hálás „Oroszország rendíthetetlen támogatásáért, amellyel Etiópia szuverenitásának megőrzését segíti”. Az addisz-abebai kormányzat évek óta azzal vádolja külföldi bírálóit, hogy jogtalanul akarnak beleavatkozni az etióp belügyekbe. Lavrov ennek megfelelően a gyarmatosító gondolkodású, arrogáns nyugati hatalmakkal szemben Afrika tisztelettudó barátjaként jellemezte és mutatta be Oroszországot.

Ez volt megszólalásainak vezérmotívuma a Kongói Köztársaságban és Ugandában tett látogatásain is. Erről a témáról hosszabban is beszélt abban a félórás előadásában, amelyet az addisz-abebai orosz nagykövetségen tartott az Etiópiába akkreditált külföldi nagyköveteknek. Az előadásban az orosz kormány Ukrajnával és más nemzetközi kérdésekkel kapcsolatos álláspontját is bemutatta általánosságban. „Biztos vagyok benne, hogy a világ országainak túlnyomó része nem kíván olyan világban élni, ahol visszatérnek a gyarmatosító idők” – fejtette ki az orosz külügyminiszter afrikai körútja utolsó állomásán.

(MTI)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató