2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Itt az újabb brit mese: az oroszok "kifogynak a szuflából"

Az orosz hadsereg "kifogy a szuflából" - írta a brit hírszerzés (MI6) vezetője, Richard Moore a Twitteren szombaton.



Moore a brit védelmi minisztérium pénteki posztjához fűzött megjegyzést. A tárca azt írta: az orosz kormány egyre kétségbeesettebb, a hadsereg elavult, szovjet fegyvereket kényszerül bevetni, és több tízezer katonát veszített Ukrajnában.

Az egyébként hallgatagságáról híres MI6 az ukrajnai háború kezdete óta gyakrabban tájékoztatja a nyilvánosságot, és a brit védelmi minisztérium minden nap közzéteszi az aktuális információkat a háborúról.

Az ukrán hadsereg közölte: több mint száz katonát megölt és két lőszerraktárt megsemmisített Herszon régióban. A térség az ukrán ellentámadás egyik célpontja, miután kulcsszerepet tölt be az orosz utánpótlás számára. Az ukrán hadsereg az elmúlt hetekben már három hidat lerombolt a Dnyeper (Dnyipro) folyón, hogy elvágja az orosz csapatokat az utánpótlási vonalaktól. Azonban a brit védelmi minisztérium szerint az orosz csapatoknak sikerült pontonhidakkal és kompszolgálattal fenntartani a kapcsolatot a folyó két partja között.

Médiaértesülések szerint az oroszok által megszállt dél-ukrajnai területeken még az idén népszavazást tarthatnak az Oroszországhoz csatlakozásról.

Harkivot és Mikolajivot orosz csapások érték - közölte az ukrán vezérkar. Mikolajivban lakott területet lőttek az oroszok: egy civil életét vesztette és hatan megsebesültek - tájékoztatott Vitalij Kim helyi kormányzó a Telegramon.

Harkivban egy iskolára hullottak orosz rakéták kora reggel.

Eközben Ukrajna és Oroszország továbbra is egymást vádolja a donyecki szakadár régióban található Olenivka börtöne elleni támadással, amelyben legalább ötven ukrán hadifogoly életét vesztette és több mint hetven megsebesült.

Az orosz védelmi minisztérium szombaton nyilvánosságra hozta az áldozatok nevét. Moszkva szerint az ukrán hadsereg amerikai HIMARS sorozatvetővel követte el a támadást.



Igor Konasenkov orosz védelmi szóvivő szombaton leszögezte:

Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, kormányát és az őket támogató Washingtont terheli "minden politikai, büntetőjogi és erkölcsi felelősség a véres mészárlásért".

Zelenszkij terrorista államnak nevezte Oroszországot, és felszólította az ENSZ-t, illetve a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságát, hogy adjanak azonnali választ a támadásra.

A vöröskereszt közölte: szeretne eljutni a csapás helyszínére, hogy segítséget nyújtson az érintetteknek.

A pénteki támadásban állítólag Mariupol ostroma során elfogott hadifoglyok haltak meg. Az ukrán hadsereg szerint az oroszok azért lőtték szét a börtönt, hogy elfedjék az állítólagos kínzásokat és egyéb bűncselekményeket.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató