2024. április 25. - Márk
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Vučić: Az önjelölt koszovói rendőrség éjszaka hadműveletet indít a tartomány északi részén

Éjfélkor hadműveletet kezd a régió északi részén élő szerbek ellen az önjelölt Koszovói Köztársaság rendőrsége – mondta Aleksandar Vučić szerb elnök polgártársaihoz intézett beszédében.



Kifejtette: az önjelölt köztársaság hatóságai blokkolják a Szerbiában kiállított okmányokkal rendelkező állampolgárok beutazását, és követelni fogják a koszovói rendszámú autók átvételét.

"Azt hiszem, soha nem voltunk nehezebb és nehezebb helyzetben, mint ma. Miért mondtam ezt? A pristinai rezsim megpróbálja kihasználni a világ hangulatát azzal, hogy áldozatként mutatja be magát" - mondta Vučić.

Elmondása szerint a koszovói albán rendőrség egységei már kimentek Jarinje és Brnjak átkelőhelyére, hogy megállítsák azokat, akiknek szerb okmányai vannak.

Az elnök hangsúlyozta, hogy Belgrád minden áron megpróbálja fenntartani a békét, és arra kérte a szerbeket, hogy ne engedjenek a provokációknak. Felszólította továbbá Koszovó függetlenségét elismerő nyugati országokat, hogy befolyásolják a magukat kikiáltott köztársaság hatóságait.
 
"Annyit tudok mondani, hogy békét fogunk kérni. Ha megpróbálják üldözni a szerbeket, gúnyolni a szerbeket, megölni a szerbeket, Szerbia győzni fog” – zárta gondolatait a szerb vezető.

Amint azt a koszovói kormány bejelentette, augusztus 1-jétől a szerb okmányok érvényessége megszűnik az irányítása alatt álló területen, tulajdonosaiknak a bejáratnál ideiglenes igazolást állítanak ki. Ezzel egy időben megkezdődik a szerb jelzésű autók kötelező átregisztrálása RKS-számokra (Koszovói Köztársaság). Belgrád viszont nem ismeri el az RKS-számokat a területén.

Tavaly ez konfliktushoz vezetett: Pristina betiltotta a szerb rendszámú gépkocsikat, és a ROSU belügyminisztérium különleges egységét a tartomány északi részére helyezte át. A helyi szerbek válaszul építőipari eszközökkel elzárták a Jarinje és Brnjak ellenőrzőpontokhoz vezető utat. Az útzárat megtartották, annak ellenére, hogy a rendőrség könnygázzal és rohamrendőrökkel próbálta feloszlatni őket. Ezt követően Belgrád és Pristina nyugati közvetítéssel megállapodást kötött.


Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató