2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

„Németország kifogyhat a papírból” – az Alba Group tulajdonosa szerint óriási bajban a német ipar

Bajban a német papíripar, a német gazdasági szereplők egyre hangosabb előrejelzései szerint egy komolyabb mértékű gázhiány esetén az ágazat kapacitásának alig több mint 10 százalékát tudná felhasználni, a probléma elhúzódása esetén pedig teljesen leállhat az iparág. A vállalatok ugyan megállapodtak a kormánnyal gázfelhasználásuk csökkentésében, az Alba Group tulajdonosa szerint ugyanakkor ez sem jelenthet hosszútávú megoldást, a további csökkentés pedig súlyos gazdasági károkkal járna együtt. Hozzátette, az LNG terminálok esetében sincs helye túlzott optimizmusnak, mivel termelési mennyiségüket tekintve eleve esélytelen, hogy pótolni tudják az Oroszországból érkező gázmennyiséget.



Németország teljes földgázfelhasználásának csaknem 40 százalékát teszi ki az ipari felhasználás – írja a Focus német hírportál.

A jelenleg hétszeresére emelkedett gáz- és villanyárak, valamint a jövőbeni energiaellátás bizonytalansága miatt a gazdasági ágazat egyre több szereplője fejezi ki aggodalmát. A Német Ipar- és Kereskedelmi Kamarák Szövetségének júniusi döntése értelmében a vállalatok kompenzációért cserébe 3 százalékkal csökkentik eddigi gázfelhasználásuk mértékét.

Dr. Eric Schweitzer, a berlini székhelyű ALBA Group tulajdonosa és vezérigazgatója – amely Európa egyik vezető környezetvédelmi szolgáltatója és nyersanyag-beszállítója – szerint az ipari szereplők gázfelhasználásának további csökkentése már nem reális elvárás, minden ilyen lépésnek komoly termelési veszteség lenne a következménye.

Eric Schweitzer szerint az egyik legnagyobb veszély a német papíripart fenyegeti.

Földgázhiány esetén ugyanis az iparág teljes kapacitásának csupán 12 százalékot tudja használni, ennek bekövetkezte esetén pedig „Németország elfogy a papírból”.


Hozzátette, ilyen helyzetben az újrahasznosítás sem lenne megoldható, mivel a hulladékpapírt sem lehetne feldolgozni. A papíripar kihívásai többek között az egészségügyi papírok, kéztörlők, nyomdai felhasználású, illetve ipari termékek gyártását is nehezíti.

Ugyanezek a nehézségek elmondhatók az üveg esetében is.

Az Alba Group tulajdonosa szerint a probléma áthidalásának érdekében felgyorsított LNG terminálok építése fontos és helyes, ugyanakkor látni kell, képtelenek helyettesíteni az Oroszországból érkező gázmennyiséget.

„Összehasonlításképpen: a brunsbütteli LNG-terminál évi 8 milliárd köbméter gázkapacitást tervez, míg az Északi Áramlat 1 évente 55 milliárd köbmétert tudna szállítani. Tehát még négy LNG-terminál sem helyettesítheti az orosz vezetéket. Az LNG tehát csak egy tényező az ország jövőbeli gázellátásában” – tette hozzá Eric Schweitzer.

A helyzet kezelésének további – és egyben legfontosabb – alternatívájaként az üzletember mind az ipar, mind a magánháztartások számára a még nagyobb energiatakarékosságot javasolta.
Ha az üvegiparnak 30 százalékkal kevesebb gázzal kell beérnie, akkor az üveggyárak kemencéi már nem üzemeltethetők. Az üvegtartályok használhatatlanok, ha lehűlnek. Hasonló a helyzet a cinkipar kohóival is. Horganyzott acél nélkül pedig az olyan fontos beszállítói termékek hiányoznak majd, amelyek nélkülözhetetlenek az autók vagy szélturbinák gyártásához.

(Hirado.hu)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató