2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Zelenszkij: már több mint 700 millió dollárnyi orosz vagyont koboztunk el

Az ukrán elnök szerint Kijev már több mint 700 millió dollárt kobozott el, és még többet fog.

Ukrajna mintegy 765 millió dollár értékben foglalt le orosz vagyontárgyakat az országban – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton Telegram-csatornáján.

“Ma megbeszélést tartottunk a szankciós politikáról, az orosz vagyonok elkobzásáról. Amint arról a kormány tisztviselői beszámoltak, 28 milliárd hrivnya {közel 765 millió dollár} értékű vagyontárgyakat már erőszakkal lefoglaltak. Ez a munka folytatódik. További több mint 900, az orosz állam tulajdonában lévő létesítményt javasolnak elkobozni. És ha nemcsak az [orosz] állam, hanem a lakosok vagyoncsomagját is értékeljük, akkor 36 ezer elkobzandó tételről beszélünk” – jelentette ki.

A lefoglalt vagyontárgyakat Zelenszkij szerint az országban jelenleg zajló katonai konfliktus okozta károk megtérítésére fogják felhasználni.

Augusztus 5-én Kijev elfogadott egy rendeletet, amely lehetővé teszi, hogy 903 orosz tulajdonban lévő, az országban lévő vagyontárgyat átadjanak az államnak és az ukrán lakosságnak. Denisz Smihal miniszterelnök szerint az ukrán hatóságok által elkobozni kívánt vagyon három kategóriába sorolható: az orosz állam, az oroszországi szankciókkal sújtott állampolgárok és vállalatok, valamint az orosz bankok vagyona.

“Kifejezetten az orosz államhoz tartozó 903 tétel elkobzását javasolják. 79 tétel társasági jog, 824 tétel pedig tulajdon” – magyarázta.

Zelenszkij szerint ez az intézkedés csak az első lépés az orosz vagyonnal kapcsolatos kormányzati stratégiában. A következő lépés a Nyugaton tartott orosz vagyon elkobzása lesz, állítólag ugyanezen célból, Ukrajna újjáépítése céljából. Zelenszkij elmondta, hogy az ukrán kormány és az elnöki hivatal nemzetközi szakértőkből, nyugati partnerekből és szövetségesekből álló csapatokkal együtt dolgozik ezen az intézkedésen.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató