2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.15
USD : 360.22
Időjárás ikon11°

Morawiecki is magához tért: Ne legyen az EU a németek és a franciák kiskirálysága

„Az, hogy a lengyel hangot figyelmen kívül hagyják, csak egy példa arra a szélesebb körű problémára, amellyel az EU ma küzd” – írja a lengyel miniszterelnök.

A lengyel miniszterelnök az Euractiv honlapján megjelent írásában az egyhangú döntéshozatal megőrzése mellett érvel. Szerinte a közös kül- és biztonságpolitikában a vétójog jelenti a biztonsági szelepet, hogy az EU ne legyen a többség zsarnoksága.

„A geopolitikai álomból felébredt európai vezetőknek bátran kell gondolkodniuk a kornak megfelelő dimenziókban” – írja Mateusz Morawiecki exkluzív véleménycikkében.

A miniszterelnök így vélekedik az orosz-ukrán háborúról: „Az ukrajnai háború leleplezte az igazságot Oroszországról. Azok, akik nem voltak hajlandóak belátni, hogy Putyin államának ma imperialista törekvései vannak, szembe kell nézniük azzal, hogy Oroszországban a 19. és 20. század démonai éledtek újjá: a nacionalizmus, a gyarmatosítás és a totalitarizmus. Az ukrajnai háború azonban az Európával kapcsolatos igazságot is leleplezte. Sok európai vezető hagyta magát elcsábítani Vlagyimir Putyin által, és ma már le vannak döbbenve.”

Európa ma nem azért van ilyen helyzetben, mert nem volt eléggé integrált, hanem mert nem volt hajlandó meghallani az igazság hangját. Ez a hang már évek óta Lengyelországból jön”

– tette hozzá Morawiecki, majd megjegyezte: „Lengyelországnak nincs monopóliuma az igazságra, de az Oroszországgal való kapcsolatokban sokkal tapasztaltabbak vagyunk, mint mások. Lengyelország elnökének, Lech Kaczynskinak igaza volt, hogy Oroszország nem áll meg Grúziánál, és még többet akar. Ő is meghallgatás nélkül maradt. Az, hogy a lengyel hangot figyelmen kívül hagyják, csak egy példa arra a szélesebb körű problémára, amellyel az EU ma küzd. Az egyes országok egyenjogúsága deklaratív jellegű.”

EU, franciák, németek

Kitért Németország és Franciaország szerepére is: 

A politikai gyakorlat azt mutatja, hogy Németország és Franciaország hangja mindenekelőtt számít.”

„Tehát egy formális demokráciával és egy de facto oligarchiával állunk szemben, ahol a hatalom a legerősebb kezében van. Ráadásul az erősek hibáznak, és képtelenek elfogadni a kívülről érkező kritikát” – folytatta a politikus.

Ezt követően a lengyel miniszterelnök felhívta a figyelmet ez Európai Unióra is:

Mondjuk ki: az Európai Unió rendje nem véd meg bennünket eléggé a külső imperializmustól.”

„Épp ellenkezőleg: Az EU intézménye és cselekvése, miközben nem mentes a gyengébbek uralmának kísértésétől, továbbra is ki van szolgáltatva az orosz imperializmus beszivárgásának” – jegyezte meg.

„Ezért minden európai vezetőhöz fordulok, hogy legyen bátorságuk a mai kornak megfelelő dimenziókban gondolkodni. Fordulóponthoz érkeztünk.Oroszországot legyőzhetjük – Ukrajnának és a mi támogatásunknak köszönhetően. A győzelem ebben a háborúban csak a mi következetességünk és elszántságunk kérdése” – szólította fel az európai vezetőket.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató