2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Ukrajna leállította az EU-ba irányuló olajszállításokat

Ukrajna leállította az orosz kőolaj tranzitját Magyarországra, Csehországba és Szlovákiába – írja a RIA Novosztyi.

“A Transnyefty megerősítette, hogy az Ukrtransznafta augusztus 4-én leállította az orosz olaj szivattyúzását a Barátság vezetékrendszer déli ágán keresztül Magyarország, Csehország és Szlovákia felé, mert az orosz fél az uniós szankciók miatt nem tud fizetni a tranzitért – mondta a RIA Novosztyinak Igor Demin, a Transnyefty szóvivője és elnöki tanácsadó.

Korábban egy forrás a RIA Novosztyinak azt mondta, hogy leállt az Ukrajnán keresztül történő orosz olajtranzit.

“Az Ukrtransnafta valóban teljesen leállította az olaj szivattyúzását Magyarországra, Csehországba és Szlovákiába a Barátság-vezeték déli ágán keresztül”. augusztus 4-én reggel. Ugyanakkor a Beloruszon keresztül Lengyelország és Németország irányába továbbra is folyik a tranzit” – mondta Demin.

Kifejtette, hogy az ukrán vállalat az olajszállítással kapcsolatos szolgáltatásokat 100%-os előrefizetés mellett nyújtja. “De az Ukrajnán keresztül történő tranzitdíj kifizetésekor a pénzt visszautalták a PJSC Transznyefty számlájára. A kifizetéseket kiszolgáló Gazprombank arról értesített minket, hogy a kifizetést az uniós rendeletek, azaz a hetedik szankciós csomag hatályba lépése miatt visszaküldték” – magyarázta Demin.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató