2022. október 03. - Helga
EUR : 421.41
USD : 428.57
Időjárás ikon15°11°

Rettegnek a britek: döbbenetesen emelkedő energiaárakra, gázhiányra és téli áramkimaradásokra kell felkészülni

Az állami vezetők arra kérik az élelmiszeriparban tevékenykedőket, hogy készüljenek fel arra, hogy télen ne legyenek üres polcok. Az energiaárak brutálisan drágulnak majd, míg a gázhiány és a hideg miatt arra is készülni kell, hogy áramkimaradások is lehetnek - írja a Dailymail.

A kormány készül ugyan, de arra is figyelmeztetett, hogy a krónikus gázhiány országszerte hatással lehet a vállalkozásokra és az otthonokra, valamint a vasutak, a könyvtárak és más kormányzati épületek bezárása sem elképzelhetetlen forgatókönyv.

Egy brit kutatóintézet szerint az energiaszámlák várhatóan 4000 font (1,88 millió forint) fölé emelkednek, az eddigi árplafon több mint kétszeresére nő. A Cornwall Insight energetikai tanácsadó cég borzasztó új előrejelzése szerint ez még tovább fog emelkedni áprilisban, a számlák 4400 fontra (2,067 millió forint) emelkednek, miközben a fogyasztóvédelmi aktivisták, például Martin Lewis intézkedést követelnek a kormánytól.

Ez iszonyatos áremelkedést vonz majd maga után. Elég, ha csak abba gondolunk bele, hogy 2018-ban még csak 1300 font (610 ezer forint) volt az árplafon, de idén januárban is csak 1309 font. Ez augusztusban már 1971 fontra (926 ezer forint) emelkedett és jövő januárra meg sem áll négyezerig. A britek helyzetét nehezíti, hogy az eddigi energiabeszállítói a saját országuk védelme miatt korlátozni készülnek az export mennyiségét.

Az Üzleti, Energiaügyi és Ipari Stratégiai Minisztérium szóvivője szerint az esetleges áramkimaradásokról szóló jelentések „szándékosan félrevezetőek, és nem olyan, amire számítani lehetne.”

„Európától eltérően nem függünk az orosz energiaimporttól, hozzáférésünk van saját északi-tengeri gáztartalékainkhoz, megbízható partnereinktől folyamatos az importunk, Európa második legnagyobb LNG-kikötői infrastruktúrája, valamint szilárd jogi szerződésekkel, azaz háztartásokkal alátámasztott gázellátásunk van, így a vállalkozások és az ipar biztosak lehetnek abban, hogy megkapják a szükséges áramot és gázt.”

A Boris Johnson utódlásáért folytatott harc központi témája lett az energiaár. A jelöltek most egymást próbálják túllicitálni az elszabaduló árak megfékezésére, a lakosság támogatási rendszerének kibővítésére tett javaslatokkal.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató