2022. szeptember 29. - Mihály
EUR : 411.26
USD : 430.37
Időjárás ikon15°11°

A WHO azt kéri, ne támadjunk majmokra a majomhimlő miatt

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) határozottan kéri, hogy ne bántsák az emberek a majmokat csak azért, mert félnek a majomhimlőtől - írja az NBC News. Nemrégiben több majmot mérgeztek és öltek meg Brazíliában, minden bizonnyal azért, mert attól tartottak, terjesztik a kórt.„Tudniuk kell az embereknek, hogy a vírus emberek között terjed” - mondta a szervezet szóvivője, Dr. Margaret Harris kedden Genfben, egy sajtótájékoztatón.

Brazíliában legalább tíz majmot, köztük közönséges selyemmajmokat és csuklyásmajmokat mérgeztek meg vagy bántalmaztak - erről a brazil G1 írt vasárnap. Közülük heten meghaltak, a többieket a São José do Rio Preto állatkertben tartják megfigyelés alatt.

A brazil Környezetvédelmi Katonai Rendőrség úgy sejti, emberek mérgezhették meg az állatokat azért, mert félnek a majomhimlőtől. A hatóság azóta növelte jelenlétét az erdőkben. A rendőrség közben azt vizsgálja, történt-e bűncselekmény. Az állatok szerveit is vizsgálják, hogy megállapíthassák haláluk pontos okát.

A majomhimlő miatt a WHO globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett múlt hónapban. Idén világszerte 32 ezer esetet rögzítettek eddig.

„Azzal kéne inkább törődni, hogy hol terjed az emberek között, és mit tehetnek az emberek, hogy megvédjék magukat tőle” - mondta Harris. „Semmiképpen sem kéne rátámadni semmilyen állatra”.

Nem csak Brazíliában történtek hasonló támadások, erről Dener Giovanini, egy illegális állatkereskedelem ellen harcoló szervezet, a Renctas koordinátora beszélt. Az NBC Newsnak azt mondta, Brazíliában már több majmot megmérgeztek, halálra köveztek vagy agyonlőttek.

„Nagyon szerencsétlen választás volt az új kórra ez a név. Sokan hiszik azt Brazíliában, hogy a majmok hordozzák a betegséget, ezért üldözik őket” - mondta Giovanini. „Nagyon aggódunk, mert ez óriási veszélyt jelent a Brazíliában élő vadállatokra nézve, amik már eddig is veszélyeztetettek voltak.”

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató