2022. szeptember 26. - Jusztina
EUR : 406.29
USD : 416.58
Időjárás ikon15°12°

Az agrárminiszter üzent a tüntetőknek: Nincs veszélyben a magyar erdőállomány

Új bejegyzésében kívánta tisztázni az agrárminiszter a nemrég megjelent kormányrendeletet. Mint írja, a megjelent dokumentum nem írja felül az erdőgazdálkodás fenntarthatósági követelményeit. Ugyanerről korábban már a kormányszóvivő és az erdőkért és földügyekért felelős államtitkár is beszélt.Az erdőgazdálkodás fenntarthatósági követelményeit az újonnan megjelent rendelet nem írja felül – hangsúlyozta közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter. Mint ismert, a kormány módosította a tűzifa-kitermelés szabályait, így a rendelet értelmében a fakitermelés tilalmi időszakára vonatkozó korlátozást nem kell tovább alkalmazni, és könnyebben lehet majd tarvágást végezni, illetve a fiatalabb fákat is ki lehet vágni.

A fakitermelést szabályozó új rendelet nem veszélyezteti a magyar erdőállományt, hiszen az erdőgazdálkodás fenntarthatósági követelményeit a rendelet nem írja felül

– szögezte le a miniszter.

Korábban  Szentkirályi Alexandra  kormányszóvivő elmondta:  a fakitermelés szabályairól szóló kormányrendelet kizárólag vészhelyzet esetére készült, hiszen az erdők természeti értékei nem sérülhetnek. Elmondása szerint a rendkívüli szabályok

KIZÁRÓLAG AKKOR LÉPNEK ÉLETBE, HA AZ ENERGIAKRÍZIS ELJUT ARRA A SZINTRE, AMIKOR A LAKOSSÁGI ÉS KÖZÜLETI TŰZIFAIGÉNYT MÁR NEM LEHET A KORÁBBAN TERVEZETT FAKITERMELÉSSEL BIZTOSÍTANI.

Amennyiben ilyen vészhelyzet nem következik be, a magyarországi erdőgazdálkodás – beleértve a fakitermelést is – az eredeti, 2022-es tervek szerint zajlanak, tette hozzá.

Mutatjuk a tegnapi tüntetés értelmi szintjét:

Íme a vergődésük legszürreálisabb jelenete:

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató