2024. április 25. - Márk
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Lengyelország nem örül az EU ötletének, nem kívánják megosztani a gázukat

Anna Moskwa, Lengyelország környezetvédelmi minisztere egyértelművé tette Varsó álláspontját az unió azon terveit illetően, hogy a tagállamoknak közösködniük kellene a földgázzal.

Moskwa ugyanis bejelentette, Lengyelország nem szándékozik megosztani az általa beszerzett és termelt földgázt az uniós szomszédaival és jelezte, senki nem kényszerítheti arra őket, hogy saját maguk ellen tegyenek megszorításokat – idézte a News.am.

„Az energiabiztonság a tagállamok kizárólagos hatáskörébe tartozik és sosem fogunk hozzájárulni ahhoz, hogy ezt európai szintre küldjük. Senki nem kényszeríthet arra minket, hogy szabályozzuk a gázhasználatot vagy egyéb megszorító intézkedést tegyünk”

Moskwa hangsúlyozta azt is, hogy Lengyelország sem akar beleszólni más energiapolitikájába, még egy válság esetében sem. Hozzátette: az infrastruktúra, a gázvezetékek és a gáz a lengyel állam tulajdona, ezért senki más nem dönthet arról, hogyan használják, kinek az igényeit elégítsék ki vele.

„Senki nem fogja letartóztatni a mi gázunkat”

– fogalmazott képiesen Moskwa, aki kijelentette újságírói kérdésre, hogy nem hiszi, az Európai Unió el tudja rendelni, hogy ellássák Németországot például földgázzal.

Moswka elmondta, hogy amennyiben vannak olyan Európai Uniós országok, amelyek megfelelő kapacitással és infrastruktúrával rendelkeznek, természetesen bármikor támogathatják a szomszédaikat, de csak kétoldalú megállapodás alapján.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató