2024. március 03. - Kornélia
EUR : 393.75
USD : 364.04
Időjárás ikon15°

„Nembináris” karakter lesz Jeanne d’Arc a londoni Globe színpadán

A francia hősnőt Isobel Thom alakítja, aki magát is „nembináris” személyként tartja számon.

Augusztus 25-én debütál a londoni Globe Színház színpadán az I, Joan című darab, amiről vélhetően azért fognak elsősorban cikkezni a lapok, mert az orléans-i szűzként ismert Szent Johannát nembináris karakterként mutatják be – számolt be a 24.hu.

A portálon azt írják: Charlie Josephine által írt, és Ilinca Radulian által rendezett darab alaptörténete természetesen követi a hagyományokat: a százéves háború idején játszódik, amikor a francia-brit konfliktus káoszából kiemelkedik Jeanne d’Arc alakja.  A színdarab azt ígéri azonban, hogy nem az ezerszer hallott történetet mondja fel újra,

hanem új megvilágításba helyezi azt.


Többek közt azzal is, hogy a főszereplő megkérdőjelezi a genderidentitást, és magát végül nembinárisként, azaz olyan neműként definiálja, amely kívül helyezkedik a kétpólusú (nő-férfi) genderfelfogáson.

A francia hősnőt Isobel Thom alakítja, aki magát is nembinárisként tartja számon.

„A történelem során már számtalanszor ábrázolták csodálatosan Jeanne d’Arcot nőként. Ez a darab egyszerűen csak felajánlja a lehetőséget arra, hogy más nézőpontból lássuk őt. Hisz ez a színház feladata: hogy feltedd magadnak a kérdést, mi lenne, ha? A színházak olyan darabokat állítanak színpadra, amelyekben bármi megtörténhet. Shakespeare sem írt történelmileg hiteles darabokat. Fogta a múlt figuráit, akiket viszont a saját korát firtató kérdések foglalkoztatták” – nyilatkozta a darabról Michelle Terry, művészeti vezető.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató