2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

Szlovák motorosbanda feje is felkerült az EU szankciós listájára

A Vlagyimir Putyinhoz közel álló személyek európai szankciós listájára felkerült a szlovák Jozef Hambálek is.

Az Európai Unió július 21-én hagyta jóvá azt a szankciós csomagot, melynek részeként bővítették a szankcionált személyek listáját is. Erre pedig az Éjszakai Farkasok nevű Putyin-párti motoros banda nagyszombati összekötője, Jozef Hambálek is felkerült – írja a Paraméter

Az állam fokozatosan zárolta a bankszámláit, bankkártyáit, céges részesedéseit, és ügyvédje szerint elvontatták az autóit, lekapcsolták a cégét az áramszolgáltatásról.

Hambálek néhány éve alapította meg a putyinist Éjszakai Farkasok "európai kirendeltségét". Megvásárolt egy mezőgazdasági területet a nagyszombati járásban, amit kinevezett  az "erődjének".

A mostani szankciós listán is úgy írnak róla, mint az Éjszakai Farkasok szlovákiai székhelyű, európai oldalága. Az EU szerint tevékenységével "anyagilag vagy pénzügyileg támogat olyan akciókat, melyek veszélyeztetik Ukrajna területi egységét vagy függetlenségét."

Hambálek eközben Szlovákia egyik legnagyobb motoros áruházával rendelkezik, a nagyszombati Bikers Centrummal, ugyanakkor most nem tud ezzel mit kezdeni. "Semmim sincs. Ez egyrészt kétségbeejtő, másrészt vicces, mert nem értem, miért" - mondta egy napilapnak. Hambálek ellen nem folyik egyébként semmilyen büntető-, sem másfajta eljárás, a szlovák hivatalok csupán átemelték a gyakorlatba a szankciókat.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató