2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Greta és a klímarettegő mozgalma most Izraelnek üzent hadat

„A klímaigazságosság egyben szabadságot is jelent minden elnyomott számára. Szabad Palesztinát!” – hangoztattja a Fridays for Future szervezet.

A Bild német lap az antiszemitizmus címke alatt számolt be arról, hogy a Greta Thunberg által négy éve elindított nemzetközi ifjúsági klímamozgalom „a szén és a dízel után új ellenséget talált magának: Izraelt” – vette észre a Tett és Védelem Alapítvány.

A Twitteren a közel 140 ezer követővel rendelkező szervezet videót posztolt egy izraeli kotrógépről, amely egy ciszjordániai házat bont le, azzal a kommentárral, hogy „az apartheid Izraelben tovább fokozódik! Egyre több házat rombolnak le, a palesztin lakosságot pedig kitelepítik vagy megölik. A klímaigazságosság egyben szabadságot is jelent minden elnyomott számára. Szabad Palesztinát!”.

Itt látható a mozgalom videója:

Az általuk megosztott poszt „újabb etnikai tisztogatásról” beszél Masafar Yattában, ahol „az izraeli megszálló hadsereg egy újabb családi házat rombol le”. A tények azonban egyértelműen azt igazolják, hogy a szervezet fake news–t oszt meg – jegyzi meg a tev.hu.

Masafar Yattában ugyanis a tucatnyi falu nem a palesztin önkormányzat, hanem az izraeli kontroll alatt lévő C zónához tartozik, amely ráadásul a 80–as évek óta katonai gyakorló övezet (918–as tüzelési zóna), az ott élő mintegy ezer palesztin tehát a hadsereg szerint illegálisan tartózkodik ott. Idén májusban az izraeli legfelsőbb bíróság is az IDF (Izraeli Védelmi Erők) álláspontját osztotta, ezután kezdődtek meg a törvényes kilakoltatások - írják.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató