2022. szeptember 24. - Gellért, Mercédesz
EUR : 406.29
USD : 416.58
Időjárás ikon19°

Scholz: ugyanannyi pénzt kellene fizetni a női nemzeti együttes focistáinak, mint a férfi válogatottnak

Olaf Scholz a nemek közötti bérezés egyensúlyának megteremtéséért harcol.

Scholz kancellár szerint a Német Labdarúgó Szövetségnek (DFB) ugyanannyi pénzt kellene fizetnie a női nemzeti együttesnek, mint a férfi válogatottnak.

Az egyenlő bérezést a német vezető azután szorgalmazta, hogy látogatást tett a DFB frankfurti központjában – adta hírül az insidethegames.biz. 

Scholz szerint a nemek közötti bérezés egyensúlyának megteremtése a vonzerőt is tovább növelné,

s újabb tehetségek áramolhatnának be a női labdarúgásba. Javaslatának elfogadása nyomán a német női és férfi válogatottaknak ugyanannyi pénz járna ugyanazért az eredményért, legyen szó világbajnokságról vagy Európa-bajnokságról.    

Németország női csapata júliusban a döntőig verekedte magát az Eb-n, a londoni fináléban azonban alulmaradt a házigazda angolok legjobbjaival szemben. Az ezüstért 30 ezer eurót kapott az együttes, amely az első helyért ennek a duplájához jutott volna. A portál szerint a német férfi válogatottnak ugyanakkor a kontinensbajnoki címért adott esetben 400 ezer euró járna.    

Május közepén az Amerikai Labdarúgó Szövetség (USSF) a sportágban egyedülálló, mérföldkőnek számító megállapodást kötött a férfi és a női csapatok fizetéséről: mindkét nemnek azonos összegeket ajánlott fel. A USSF a két nemzeti csapat szakszervezeteivel 2028 decemberéig szóló, egyenlő javadalmazást rögzítő kollektív szerződéseket kötött, véget vetve ezzel az évekig tartó, heves indulatokat kiváltó tárgyalásoknak. Korábban a női válogatott tagjai nemi diszkriminációval vádolták a szervezetet, amiért a férfi válogatott tagjainál rosszabbul keresnek.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató