2022. október 05. - Aurél
EUR : 422.51
USD : 430.65
Időjárás ikon17°

Zelenszkij azt állítja: tudta, hogy támadni fognak az oroszok februárban, de nem akarta megijeszteni az ukránokat

Az ukrán elnök el akarta kerülni a gazdasági összeomlást, és nem akarta, hogy a lakosság külföldre meneküljön.

Ukrajna azért tekintett el a nyílt háborús előkészületektől a február 24-én megindult orosz hadművelet küszöbén, hogy ne keltsen pánikot – közölte kedden Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Washington Post című amerikai lapnak adott interjújában.

Mint mondta, az amerikai kormány 2021 őszétől egyre határozottabban figyelmeztette őt az orosz invázió lehetőségére.

Az ukrán elnök szerint a kijevi vezetés azonban el akarta kerülni a gazdasági összeomlást, és nem akarta, hogy a lakosság külföldre meneküljön.

Ha akkor azt mondja honfitársainak, hogy kezdjenek el pénzt és élelmiszereket felhalmozni, akkor „tavaly október óta havonta hétmilliárd dollárt vesztettek volna” – fogalmazott Zelenszkij, hozzátéve, hogy amennyiben Oroszország ilyen körülmények között támadott volna, három nap alatt elfoglalja Ukrajnát.

„Általánosságban véve helyes volt a megérzésünk:

ha felfordulást okozunk az emberek körében az invázió előtt, felfalnak minket az oroszok. Mert káoszban menekülnek az emberek az országból”

– jelentette ki Zelenszkij. Rávilágított, hogy az ország védelméhez elengedhetetlen volt, hogy Ukrajnában tartsák az embereket.

Bírálói azt vetik Zelenszkij szemére, hogy a figyelmeztetések ellenére nem készítette fel jobban országát az orosz hadműveletre. A Washington Post a cikkében felvázolta, hogy Joe Biden amerikai elnök kormánya miként jutott arra a következtetésre 2021 őszén, hogy Oroszország mindenképpen meg fogja támadni Ukrajnát, és a vonatkozó hírszerzési értesüléseket fokozatosan megosztotta szövetségeseivel és a kijevi vezetéssel is. 

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató