2022. október 03. - Helga
EUR : 421.41
USD : 428.57
Időjárás ikon15°11°

Cseh miniszter: Szükség lehet a lakossági gázfogyasztás korlátozására

Jozef Síkela arról is beszélt, hogy kialakulhat olyan helyzet az európai piacon, amikor egyáltalán nincs gáz.

Szükség lehet a cseh lakossági gázfogyasztás korlátozására – mondta a cseh ipari és kereskedelmi miniszter szerdán Prágában.

Jozef Síkela visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint a kormány az ipart részesítené előnyben a háztartásokkal szemben gázhiány esetén. A kormány gázhiány esetén nem fogja előnyben részesíteni az ipart a háztartások ellátásával szemben, de

kialakulhat olyan helyzet, amelyben szükség lesz a lakossági szolidaritásra, a háztartások fogyasztásának korlátozására is

– mondta.    

A cseh ipar működőképességének fenntartása minden állampolgár érdeke – közölte. Jozef Síkela arról is beszélt, hogy kialakulhat olyan helyzet az európai piacon, amikor egyáltalán nincs gáz. Ilyen esetben természetesen át kell térni a korlátozások valamilyen rendszerére: az volna a helyénvaló, ha az úgynevezett védett fogyasztók, tehát a háztartások is szolidárisak lennének – közölte.    

A cseh kormány intézkedéseket készít elő a háztartások megsegítésére a rendkívüli módon megemelkedett áramárak miatt. Bevezetik az úgynevezett takarékos tarifarendszert, másfelől a háztartások villanyszámláinak támogatására 10 milliárd koronát fordít az állam, ami azt jelenti, hogy egy-egy háztartás mintegy 17 ezer koronát (280 500 forint) kap költségeinek enyhítésére. Jövőre ez az állami támogatás 30 milliárd korona lesz, és nemcsak a villany, hanem a gáz- és fűtési számlákat is támogatják majd belőle.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató