2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Putyin részt vesz a G20-csúcson

Vlagyimir Putyin orosz elnök részt kíván venni a novemberi G20-csúcson Balin – mondta Joko Widodo indonéz vezető a Bloombergnek.



Putyin előző nap - amint arról a Kreml sajtószolgálata beszámolt -telefonon beszélt Widodóval, az élelmezésbiztonságról volt szó. Emellett szó esett a novemberben Indonéziában megrendezésre kerülő G20-csúcs előkészületeiről is.
 
"Putyin elnök azt mondta, hogy eljön" - mondta Indonézia vezetője. Elmondása szerint Hszi Csin-ping kínai elnök is ellátogat a csúcstalálkozóra.
 
Jose Tavares, Indonézia oroszországi nagykövete a RIA Novosztyinak elmondta, hogy Kijev nem kérte Jakartát, hogy a csúcstalálkozó alkalmával Vlagyimir Putyin és Vologyimir Zelenszkij megbeszélést tartson, amennyiben személyesen vesznek részt a találkozón. Megjegyezte azonban, hogy Indonézia kész ilyen megbeszéléseket szervezni.

A G20-ak vezetői csúcstalálkozóját november 15-16-án tartják Balin. Kezdetben több nyugati ország, különösen az Egyesült Államok és Kanada azt javasolta, hogy Oroszországot teljesen zárják ki a G20-akból, de a többi G20-állam nem értett egyet a kérdésnek ezzel a megfogalmazásával.

Az indonéz elnökség a legmagasabb szinten hangsúlyozza, hogy egyesíteni akarja a G20-akat, és meg akarja akadályozni a széthúzást, és a novemberi bali csúcstalálkozóra meghívást kapott Vlagyimir Putyin orosz elnök is. A Nyugattal kötött kompromisszum értelmében Jakarta meghívta Ukrajnát, amely nem tagja a G20-aknak, hogy vendégként vegyen részt a G20-ak találkozóján.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató