2022. október 01. - Malvin
EUR : 421.41
USD : 428.57
Időjárás ikon21°13°

Románia egyik legnagyobb vegyi üzeme kényszerült ideiglenes bezárásra az elszálló energiaárak miatt

Bezárt két hétre a borzesti Chimcomplex, Románia egyik legnagyobb vegyi üzeme csütörtökön, az áram és a földgáz drágulása miatt – közölte a társaság a bukaresti tőzsde honlapján.

A társaság az első negyedévben 33,5 millió eurós nettó profitot könyvelt el, negyven százalékkal alacsonyabbat, mint egy évvel korábban. A nyereség annak ellenére csökkent, hogy a társaság üzleti forgalma mintegy 11 százalékkal nőtt, és az első negyedévben elérte a 247 millió eurót.

 A társaság nehezményezi, hogy európai és világpiaci versenytársai sokkal kedvezőbb feltételekkel jutnak energiához, és az olcsóbban előállított termékek elárasztják Románia és a környező országok piacait, ezzel tovább rontják Románia külkereskedelmi mérlegét.

Éppen ezért a Chimcomplex az állam közbelépését sürgette, mielőtt létszámleépítésre kényszerülne. A Chimcomplex azt is közölte, hogy a még rendelkezésére álló pénzügyi forrásokat az energetikai függetlenedésre kívánja fordítani.

A honlapján közölt adatok szerint a Chimcomplex Románia legnagyobb, hazai magántőkével működő exportőre. Az első negyedévben termékei több mint 90 százalékát az Európai Unióban értékesítette.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató