2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Lengyelország 1500 milliárd forint értékű segítséget nyújtott eddig Ukrajnának

A katonai segítségnyújtás „nemcsak a keleti szomszédország iránti szolidaritás jele”, hanem stratégiailag is fontos, mivel Lengyelország biztonságát növeli – jelentette ki a varsói kormányfői hivatal főnöke.

Lengyelország másfél ezer milliárd forint értékű segítséget nyújtott Ukrajnának a háború kirobbanása óta – derül ki Michal Dworczyknak, a varsói kormányfői hivatal főnökének hétfőn megjelent interjújából.

A lengyel társadalom „rendkívüli szolidaritással viseltetik Ukrajna iránt” 

– jelentette ki Dworczyk a lengyel közszolgálati rádióban. Hivatkozva a rendelkezésére álló elemzésekre, elmondta: a lengyelek által az ukrajnai háború február 24-ei kitörése óta egyéni szinten, jótékonysági kezdeményezések keretében nyújtott támogatás több mint 10 milliárd zloty (854,3 milliárd forint).    

A kormányzati pénzalapokból nyújtott támogatásról a tisztségviselő azt mondta: ezt részben az ukránok lengyelországi megsegítésére fordítják, részben pedig Ukrajnába továbbítják. Az utóbbi támogatás legnagyobb részét a katonai szállítmányok teszik ki, ezek értéke meghaladja a hét milliárd zlotyt (598 milliárd forintot).    

Aláhúzta: a katonai segítségnyújtás „nemcsak a keleti szomszédország iránti szolidaritás jele”, hanem stratégiailag is fontos, mivel Lengyelország biztonságát növeli. Korábbi közlések szerint Lengyelország eddig egyebek mellett több mint kétszáz T-72 típusú harckocsit küldött Ukrajnába, valamint odaszállította ennek korszerűsített, Pt-91 Twardy típusú változatát is.    

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató