2022. október 07. - Amália
EUR : 423.53
USD : 428.28
Időjárás ikon21°12°

Ukrajna pénzt nyomtatott a költségvetési hiány fedezésére

Az Ukrán Nemzeti Bank az elmúlt héten újabb 30 milliárd hrivnyát (814 millió dollár) “nyomtatott” – közölte szerdán Jaroszlav Zseleznyak ukrán parlamenti képviselő, utalva arra, hogy a jegybank helyi kötvényeket vásárolt.

“Az elmúlt héten (augusztus 16-23.) az Ukrán Nemzeti Bank újabb 30 milliárd hrivnyát nyomtatott. A bank nyomtatással történő finanszírozásának teljes összege elérte a 285 milliárd hrivnyát (7,7 milliárd dollár)” – írta Zseleznyak a Telegram-csatornáján.

Az ukrán hatóságok korábban elárulták, hogy a költségvetési hiány jelenleg havi 5-7 milliárd dollár körül van. Mivel az adóbevételek és a vámbefizetések nem tudnak segíteni ennek a hiány fedezésében, az ország központi bankja kénytelen “pénznyomtatáshoz” folyamodni, államkötvények vásárlásával, hogy fedezze a költségvetési kiadásokat. A hiány központi bank általi finanszírozása növelheti az inflációs kockázatokat.

Zseleznyak szerint a hazai államkötvények eladása “nagyon keveset” hozott a költségvetésbe.

Emellett az augusztusra “beígért” 5 milliárd dolláros külföldi segélyből Ukrajna eddig csak 1,4 milliárd dollárt kapott, ebből 350 millió dollárt Kanadától, azt is csak gázvásárlásra.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató