2022. október 05. - Aurél
EUR : 422.51
USD : 430.65
Időjárás ikon17°

Ukrán bejelentés: Támadunk! Megindultunk! Áttörtük az oroszokat!

Egy, az Ukrajinszka Pravdának nyilatkozó forrás szerint ugyanakkor még korai komoly eredményről beszélni.

A „Kahovka” elnevezésű ukrán műveleti alakulat arról számolt be, hogy áttörték az oroszok első védelmi vonalát az orosz csapatok által a február 24-én kezdődött Ukrajna elleni invázió elején orosz kézre került dél-ukrajnai Herszon közelében. A műveletről videofelvételt is közzétettek az interneten. Közleményük szerint az önkényesen kikiáltott szakadár „Donyecki Népköztársaság” 109. ezrede „visszavonult a herszoni régióban elfoglalt pozícióiból, az őket támogató orosz ejtőernyősök elmenekültek a csatatérről”.  

A videón egy oroszul beszélő katona panaszkodik, hogy az ukrán fegyveres erők áttörték az orosz csapatok első védelmi vonalát a megyében. Az Ukrajinszka Pravda című lapnak az ukrán fegyveres erőknél egy másik forrás megerősítette, hogy egyes területeken valóban áttörés történt az oroszok első védelmi vonalán, de szavai szerint korai még komoly eredményről beszélni.

„Az ukrán fegyveres erők számos irányban megkezdték a támadó hadműveleteket Ukrajna déli részén” – mondta Natalija Humenyuk, az ukrán déli műveleti parancsnokság sajtóközpontjának vezetője.

Herszon megyében egy híd sem maradt épen

A „Kahovka” hadműveleti alakulat hozzátette, hogy Herszon megyében gyakorlatilag egy híd sem maradt épen, amelyen az oroszok utánpótlást szállíthatnának, ugyanis az ukrán erők amerikai gyártmányú HIMARS rakéta-sorzatvetőkkel lerombolták valamennyit, és már csak gyaloghidak maradtak. Az Ukrajinszka Pravda hozzáfűzte: múlt szombaton készült műholdfelvételek azt mutatták, hogy az orosz csapatok pontonhidat építenek közvetlenül az Antonyivszkij-híd mellett Herszonban, amelyet alaposan megrongáltak az ukrán csapások.

Az ukrán erők csapást mértek a Herszon megyei Beriszlavban egy gépgyártó üzem területén létesített orosz támaszpontra, amelyen az orosz csapatok haditechnikát, lőszereket tároltak és katonákat állomásoztattak – közölte Volodimir Litvinov, a járási katinai adminisztráció vezetője. Szavai szerint tűz ütött ki a bázison.  
 

(MTI)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató