2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Orosz kémkedés gyanúja merült fel a német gazdasági minisztérium két vezető munkatársánál

Oroszországnak folytatott kémkedés gyanúja miatt vizsgálja a titkosszolgálat a német szövetségi gazdasági minisztérium két magas beosztású munkatársát – írta szerdán a Die Zeit. A német hetilap szerint mindkét minisztériumi dolgozó energiaügyekkel foglalkozik és kulcsfontosságú pozíciót tölt be a földgázellátás biztonságával kapcsolatban. Tevékenységük miatt a tárca vezetője, Robert Habeck közvetlen környezetéből kértek segítséget a szövetségi alkotmányvédelmi hivataltól (BfV).

A miniszter bizalmasai azért fordultak a belső elhárításért felelős nemzetbiztonsági szolgálathoz, mert úgy vélték, a két munkatárs feltűnően „oroszbarát” álláspontot képvisel számos ügyben, amelyek Oroszország Ukrajna ellen indított háborújával összefüggésben komoly politikai jelentőségre tettek szert – olvasható az MTI összefoglalójában.

Ilyen ügy volt a többi között az Északi Áramlat-2 földgázvezeték üzembe helyezési folyamatának leállítása, a Gazprom orosz állami energetikai óriásvállalat németországi érdekeltségeit összefogó Gazprom Germania vagyonkezelői felügyelet alá rendelése, és az orosz földgázszállítások visszafogása miatt megrendült gázimportőr, az Uniper támogatása.

A két munkatárs ezekben az ügyekben a Zöldekhez tartozó tárcavezető politikai irányvonalától homlokegyenest eltérő álláspontot foglalt el. Az általuk jegyzett minisztériumi dokumentumokból szinte sugárzik a Moszkva iránti megértés – írta a Die Zeit. Kormányzati körökben obstrukcióként, a munka szándékos akadályozásaként jellemzik az illetők tevékenységét.

Az indíték nem világos – emelte ki a hetilap. A gazdasági minisztérium az utóbbi kormányzati ciklusokban a német-orosz gazdasági együttműködés fontos tényezője volt. Példaként említették, hogy a tárca előző vezetése – mindenekelőtt Peter Altmaier miniszter, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa – a „szuverén nemzeti energiaellátás” megteremtését szolgáló beruházásként tekintett az Északi Áramlat-2-re.

A tárca személyi állományára is hagyományosan a „keleti irányultság” jellemző. A nem politikai kinevezettként, hanem köztisztviselőként dolgozó munkatársak is ugyanolyan szívélyes kapcsolatban voltak a Kremllel, mint a német nagyvállalatokkal.
A német lap szerint lehet az is elképzelhető, hogy az érintett munkatársak hozzáállását még nem hatotta át az alig több mint fél éve hivatalba lépett új vezetés által képviselt irányvonal, az orosz energiafüggőség felszámolását célzó törekvés, de nem sértettek törvényt, nem dolgoztak pénzért vagy meggyőződésből Moszkvának, azaz egy idegen hatalomnak.

Az biztos, hogy a német elhárítás megkezdte ellenőrzésüket, amely azonban konkrét gyanú hiányában nem jelent teljes körű, például a telefon, és e-mailforgalomra kiterjedő megfigyelést – írta a Die Zeit. Egyelőre nem is tártak fel a kémkedés büntetőjogi tényállására utaló adatokat.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató