2022. szeptember 26. - Jusztina
EUR : 406.29
USD : 416.58
Időjárás ikon15°12°

Kiesett a kórház ablakából az orosz Lukoil igazgatója - meghalt

Maganov belehalt az esésbe, az orosz média szerint öngyilkosságot követett el.

Életét vesztette Ravil Maganov, Oroszország második legnagyobb olajvállalatának, a Lukoil igazgatótanácsának elnöke, egyben a cég alelnöke csütörtökön – írja a Reuters. A baleset Moszkvában történt a brit hírügynökség beszámolója szerint. Maganov egy kórház ablakán esett ki, orosz sajtóértesülések szerint a hatodik emeletről. Az orosz sajtó egy része öngyilkosságként, egy másik véletlen balesetként kezeli a balesetet. Maganov a kórház egy olyan részlegén esett ki a hatodik emeletről, ahol sajtóértesülések szerint nincsenek térfigyelő kamerák - vagyis az, hogy pontosan mi történt vele, egyelőre nem tudni. Az orosz portálok közül azok, amik balesetként hivatkoznak Maganov halálára azt írják, hogy a férfi cigarettázni ment ki az erkélyre, onnan esett le.

Az orosz sajtó szerint Maganov szívbeteg volt, rutinvizsgálatra érkezett a kórházba.

Maganov 67 éves volt, halálát a Lukoil egyelőre nem kommentálta.

Maganov 1993 óta dolgozott a Lukoilnak, nem sokkal a vállalat alapítása után került a céghez. Testvére, Nail Maganov a Tatneft nevű orosz olajipari vállalatot vezeti. Ravil Maganov azzal a Vagit Alekperovval dolgozott együtt hosszan, akivel szemben Nagy-Britannia szankciókat is hozott a háborúban játszott szerepe miatt: befagyasztották a vagyonát és beutazási tilalmat rendeltek el vele szemben.

Nem Maganov az első olyan orosz üzletember, aki az Ukrajna elleni invázió február 24-i indulása óta rejtélyes módon veszti életét: Szergej Protoszenyja, a Novatek gázipari cég egykori alelnöke és főkönyvelője például Barcelonához közel halt meg, rájuk egy kötélen lógva bukkantak, a házban ott volt az üzletember feleségének és lányának is a holtteste.

Nagyon hasonló körülmények között halt meg az 51 éves Vlagyiszlav Avajev, aki a Gazprombank alelnöke volt. Őt lelőtték, moszkvai lakásában találtak rá. A gyilkosa végzett feleségével és 13 éves lányával is. A Gazprom egy másik menedzsere, Alekszandr Tyuljakov már február 25-én meghalt, őt felakasztva találták meg Szentpéterváron.

Májusban szintén rejtélyes körülmények között halt meg a Lukoil volt topmenedzsere, Alekszandr Szubbotin: a milliárdos holttestét egy sámán lakásának alagsorában találták meg Moszkva közelében, ahol állítólag jamaikai vuduszertartásokat végeztek. A halál oka hivatalosan szívelégtelenség volt, orosz hírforrások szerint Szubbotin súlyosan ittasan, bedrogozva ment a sámánhoz.

Márciusban találták meg Vaszilij Melnyikov milliárdos holttestét Nyizsnyij Novgorodban, a luxusvillájában, aki a hatóságok szerint halálra késelte a feleségét és két fiát, majd öngyilkos lett.

 

(HVG)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató