2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Lavrov: Készül az orosz-iráni együttműködés alapdokumentuma

Az orosz külügyminiszter elmondta, hogy Oroszország bővíteni akarja diplomáciai jelenlétét a Független Államok Közössége (FÁK) országaiban.

Zárószakaszához érkezett orosz-iráni együttműködésről szóló átfogó dokumentum kidolgozása – jelentette ki Szergej Lavrovorosz külügyminiszter, miután szerdán Moszkvában fogadta iráni hivatali partnerét, Hoszein Amirabdollahiánt.

Lavrov a tárgyalásokat követő közös sajtótájékoztatón kifejezte elégedettségét amiatt, hogy a két ország kapcsolatai fejlődnek és „új minőségi szintet értek el”. A készülő átfogó államközi szerződés „stratégiai jelentőségű lesz”, mert az elkövetkező évtizedekre meg fogja határozni az orosz-iráni kapcsolatok további fejlődésének alapvető irányvonalait – mondta. Méltatta, hogy a kétoldalú kereskedelem a szankciók ellenére is rekordütemben növekszik, az év első hét hónapjában több mint 40 százalékkal bővült, és elérte a 2,7 milliárd dollárt.    

Köszönetet mondott iráni hivatali partnerének Teheránnak az ukrajnai konfliktussal kapcsolatos „kiegyensúlyozott”álláspontjáért és Oroszország biztonsági aggodalmainak megértéséért. „Teherán megérti Oroszország biztonsági aggodalmait, teljesen jogosnak tartja őket, és megérti azokat az indítékokat, amelyek az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei destabilizáló politikájára válaszul tett lépéseinket motiválták”– mondta az orosz külügyminiszter.

Lavrov elárulta, hogy egyebek között a közel-keleti rendezésről, az afganisztáni, dél-kaukázusi, iraki, jemeni és Kaszpi-tengeri helyzetről is egyeztetett vendégével. A moszkvai diplomácia irányítója egy szerdán megtartott ismeretterjesztő előadáson elmondta, biztos benne, hogy jelenleg „nem várhatók tragikus katasztrófák” a világban. Hozzátette, hogy Oroszország bővíteni akarja diplomáciai jelenlétét a Független Államok Közössége (FÁK) országaiban, miután  mintegy kétszáz külügyi alkalmazottját utasították ki a „barátságtalan” országokból.    

Hangot adott véleményének, mely szerint a nyugati országok hamarosan újra fel akarják majd venni az együttműködést Oroszországgal, de ez csak kölcsönösen előnyös feltételek mellett lehetséges.

„A világban azok a tendenciák válnak meghatározóvá, amelyek az ENSZ Alapokmányának gyökereihez való visszatérés, valamint az egyenlő és kölcsönösen előnyös együttműködés irányába hatnak” – mondta miniszter. Az orosz diplomácia vezetője szerint a Nyugat tovább növeli az Oroszországra és más országokra gyakorolt jogellenes nyomást, és Moszkva kemény választ tervez adni erre, de nem a saját kárára fog reagálni.

(MTI)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató