2022. október 01. - Malvin
EUR : 421.41
USD : 428.57
Időjárás ikon21°13°

Orosz védelmi tárca: ukrán partraszállás történt az atomerőmű közelében

Az ukrán csapatok megpróbálták elfoglalni a létesítményt.

Két, összesen hatvan fős diverzánscsoportot tett partra az ukrán hadsereg a kahovkai víztározó partján, három kilométerre a zaporizzsjai atomerőműtől északkeletre, a fegyveresek kísérletet tettek a létesítmény elfoglalására – közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint a partraszállás közép-európai idő szerint öt órakor történt. A tájékoztatás értelmében „intézkedések történtek az ellenség megsemmisítésére”, beleértve a harci gépek bevetését is. A közlemény szerint az ukrán fegyveres erők reggel hét óra óta lövik a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ) az atomerőműbe várt missziójának találkozóhelyét Vasziljivka falu és a nukleáris létesítmény közelében. Négy lövedék az első erőműblokktól 400 méterre robbant fel.

A Moszkvában kiadott közlemény szerint a „provokáció” célja, hogy meghiúsítsa a NAÜ munkacsoportjának csütörtök reggelre tervezett érkezését a zaporizzsjai atomerőműbe.
Sajtójelentések szerint a misszió konvoja elindult az ukrán ellenőrzés alatt álló Zaporizzsjából Enerhodarba. Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva-barát közigazgatási főtanácsának tagja a Szolovjov LIVE médiacsatornán pedig azt mondta, hogy a partraszállást félórás masszív tüzérségi előkészítés előzte meg. A tisztségviselőhozzátette, hogy az ukrán deszant fő célja nyilvánvalóan az atomerőmű elfoglalása volt”.

Rogov a Telegram-csatornáján közölte, hogy az ukrán fegyveres erők ágyúzása következtében működésbe léphetett a zaporizzsjai atomerőmű védelmi rendszere és lekapcsolódhatott az ötödik blokk, a tartalék áramvezeték megsérült. Azt állította hogy a hatvan ukrán partraszállóból negyvenet megöltek.   

Enerhodarban, amelynek lakónegyedeibe a RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint csütörtök hajnaltól több tüzérségi lövedék is becsapódott, törölték az összes tanévnyitáó rendezvényt. A belövések következtében legkevesebb két ember életét vesztette, öten pedig, köztük egy gyerek, megsebesült.

(MTI)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató