2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Oroszország megfenyegette Moldovát

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter figyelmeztette Moldovát, hogy a szakadár Dnyeszteren túli régióban állomásozó orosz csapatok biztonságának veszélyeztetése katonai konfrontáció kirobbantását kockáztatja Moszkvával. Dnyeszteren túli terület nemzetközileg elismert része Moldovának, de 1992 óta szeparatista hatóságok ellenőrzése alatt áll, amikor a Szovjetunió összeomlása konfliktust váltott ki. - írja a mandiner.hu.

Oroszországnak becslések szerint 1500 katonája van Dnyeszteren túli területen, amelyet „békefenntartó” erőként jellemez. 
Moszkva szerint hadserege a béke és a stabilitás fenntartása érdekében van ott, de Moldova azt akarja, hogy az orosz erők kivonuljanak.

„Mindenkinek meg kell értenie, hogy minden olyan akció, amely veszélyeztetné csapataink biztonságát [Dnyeszteren innen], a nemzetközi jog szerint Oroszország elleni támadásnak minősülne, ahogyan az történt Dél-Oszétiában is, amikor békefenntartóinkat megtámadta [a volt grúz elnök] Szaakasvili” – mondta Lavrov.

A 2008-as ötnapos háborúra utalt, amelynek során az orosz erők több grúziai várost elfoglaltak. Dnyeszteren túli terület gazdaságilag továbbra is függ Oroszországtól, többek között az ingyenes gáz tekintetében.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató