2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Cseh külügyminiszter: A V4 Orbán Viktor miatt nem működik már

Jan Lipavský hozzátette: Andrej Babis volt miniszterelnök „baromságokat beszél”, amikor azt mondja, hogy a csehek verték szét az együttműködést.

Jan Lipavský kalózpárti cseh külügyminiszter a cseh képviselőházban kifogásolta Andrej Babiš volt cseh miniszterelnök azon állítását, miszerint Petr Fiala kormánya felbontotta a Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország informális csoportosulását, a V4-eket.

Micsoda baromság, már bocsánat. A V4-ek nem működnek, mert az Orbán-féle Magyarország más utat választott Ukrajna támogatásában, mint Lengyelország, Csehország és Szlovákia”
– szögezte le a külügyminiszter.

Míg Lengyelország és különösen a Cseh Köztársaság, valamint a három balti állam az ukrajnai agresszió miatti oroszellenes szankciók fő mozgatórugói, és igyekeznek a lehető legnagyobb mértékben segíteni a szorongatott Ukrajnának, addig Magyarország nem engedi, hogy területén keresztül fegyverszállítmányok haladjanak át a szorongatott ország megsegítésére.

„Természetesen mi az Európai Unióban előbb-utóbb meg fogunk állapodni valamilyen kompromisszumban, de szerintem nem véletlen, hogy a magyar külügyminiszter itt van és Tomio Okamurával fotózkodik, miről árulkodik ez? Ez tehát a mai Magyarország, ez az Orbán mai Magyarországa, amitől Andrej Babiš miniszterelnöksége idején bábként hagyta magát vezetni, Budapestről. És ez nem igazán a Cseh Köztársaság szuverén politikája. 

Andrej Babiš nem folytatott szuverén cseh politikát, nem kell, hogy Orbán vezessen minket. 

Petr Fialának nincsenek bábjátékosai, ahogy nekem sincsenek” – mondta Lipavský.

 

(Mandiner)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató