2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Meghiúsult az ukrán rohamcsapat partraszállása a zaporizzsjai atomerőműnél

Oroszország állítja, bizonyítékai vannak arról, hogy az ukránok támadásokat indítanak és katasztrófát idézhetnek elő: ezeket átadták az ENSZ-nek.

A Liner arról ír, hogy az ukránok minden szálat megmozgatnak annak érdekében, hogy visszaszerezzék az irányítást Európa legnagyobb atomerőművében, de hiába. Emlékeztettek: időközben már a nemzetközi szakértők is megérkeztek a helyszínre, miután kritikussá vált a helyzet. Az oroszok továbbra is azt állítják, hogy az ukránok támadásokat indítanak az atomerőművel szemben, ami atomkatasztrófához vezethet.

Ukrajna tagadja ezt, írják, míg Oroszországnak állítja: bizonyítékai vannak erről, amiket időközben átadtak az ENSZ-nek. Oroszország nem tervezi visszaadni a kontrollt Ukrajnának, és most arról jelentettek, hogy ukrán rohamcsapatok igyekeztek partra szállni Energodar közelében. Erről a helyi közigazgatás egyik tisztviselője számolt be a TASZSZ-nak, teszik hozzá. A tisztviselő szerint

Kijev rohamcsapatokat küldött a területre, de hiába, mert meghiúsult a partraszállás, miközben több tucatnyi hajóval jelentek meg az ukránok.

Hangsúlyozták: Vlagyimir Rogov, a zaporizzsjai terület katonai-polgári közigazgatás főtanácsának tagja arról nem adott jelentést, hogy vannak-e áldozatai az akciónak, és ha igen, hányan. Azt azonban elmondta, a fegyveres embereket szállító hajókat éjfél körül észlelték.

Két, összesen legfeljebb 60 főből álló ukrán szabotázscsoportról jelentettek, írják, amikkel megpróbáltak partra szállni, mindössze három kilométerre az atomerőműtől, ahol Nemzetközi Atomenergia-ügynökség is vizsgálatot indított a delegációjával. Később, a nap folyamán az orosz védelmi minisztérium szerint 7 óra körül az ukrán csapatok újabb kísérletet tettek meg az erőmű közelében, de ez a partraszállás is sikertelen volt, és elsüllyesztették Nikopolból indult szabotőröket szállító két hajót, teszik hozzá.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató