2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Börtönt kockáztat, aki 20 fokra fűti a házát Svájcban

Pénzbüntetésre vagy elzárásra is ítélhetnék azt a svájci polgárt, aki nem tartja be a tervezett új energiatakarékossági szabályokat.

A svájci Blick.ch hivatalos szövetségi állami dokumentumokra hivatkozva beszámol arról: szigorú szabályokat hoznának az alpesi országban az energiatakarékosságra, és drákói büntetéseket kaphatnának azok, akik megszegik a korlátozásokat.

Az új svájci szabályozás szerint a gázzal fűtött épületeket maximum 19 fokra lehetne fűteni, a melegvizet 60 fokig melegíthetinék. A hősugárzókat és a meleg levegős sátrakat betiltanák. A szaunákat és uszodákat hidegen kellene tartani.

Aki az új szabályokat megszegné, azt pénzbüntetéssel vagy három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtanák. Az egynapi pénzbüntetés 30 franktól akár 3000 frankig is terjedhetne, a szabályszegés mértékét és az elkövető státuszát is figyelembe véve. A szabályt szegő vállalkozásoknak is szigorú büntetésekkel kell szembenézniük.

A svájci szövetségi gazdasági minisztérium szóvivője, Markus Spörndli szerint e szabályok megszegése bűncselekmény, amit a kantonoknak is üldözniük kell. 

Guy Parmelin gazdasági miniszter ugyanakkor kijelentette: „Nem vagyunk rendőrállam”, nem kell mindenkinek rettegnie – de ellenőrzésekre számítani kell.

Spörndli szóvivő abban bízik, hogy a lakosság nagy része be fogja tartani a törvényt. A kantonoknak szeptember 22-ig van idejük arra, hogy javaslatokat fűzzenek a tervekhez.

A Blick.ch hírében hozzáteszi: az új szabályozás kapcsán számos szürkezónáról lehet beszélni, például azt se lehet minden esetben egyértelműen megállapítani, mi fér bele egy "használaton kívüli" épület fogalmába.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató