2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Kijev a magyar 8. osztályos földrajzkönyv módosítását követeli Budapesttől

Az ukrán külügyminisztérium követeli a magyar, nyolcadik osztályos tanulóknak készült földrajztankönyvekben Ukrajnáról szóló hamis információ azonnali kijavítását” – mondta Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője az Interfaxnak.

A tankönyvben azt írják: „A népes Ukrajnában a nemzetiségek eloszlása nagyon egyenlőtlen. A többség ukrán nemzetiségű, de az ország keleti részén jelentős az oroszok aránya, a Krím félszigeten pedig ők alkotják a többséget. A két keleti szláv nyelv (orosz, ukrán) hasonló. Az oroszok által lakott országrészekben a lakosság egyötöd része kevert orosz–ukrán nyelven beszél. Ennek ellenére a két népcsoport gyakran szemben áll egymással. Ellentétük fegyveres konfliktust is kirobbantott a Krím félszigetért”.

Nikolenko hozzátette: kedden a földrajztankönyv miatt a Magyarországon tartózkodó ukrán diplomaták bementek a magyar külügyminisztériumba tárgyalni, a tárgyalás során pedig megállapították, hogy elfogadhatatlan az Ukrajnáról szóló rész a tankönyvben, mivel az torzított tényeket közöl az országról.

Az egyeztetésen követelték, hogy igazítsák helyre a tankönyvben szereplő „hamis információkat”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató