2022. október 02. - Petra
EUR : 421.41
USD : 428.57
Időjárás ikon19°11°

A The New York Times szerint Magyarország a tekintélyuralom felé tart

Az amerikai lap azt állítja, hogy úgy hanyatlanak a demokráciák világszerte, mint Magyarországon és Törökországban.- írja a mandiner.hu.

„A demokrácia hanyatlása fellelhető gazdag és szegény országokban, illetve régi és új demokratikus rendszerekben egyaránt. A lényeg: nagyjából ugyanaz megy végbe, mint Magyarországon, Törökországban vagy Venezuelában” – írja a New York Times. Az amerikai lap szerint ez azt jelenti, hogy a választott vezetők jutnak uralomra, mivel azt ígérik, hogy védelmet nyújtanak valamilyen belső veszéllyel szemben, ennek pedig a vége az, hogy szép lassan felszámolják a jogállamot.

Max Fischer, a lap írója úgy gondolja, hogy az út valamennyi állomása veszélyes, még ha nem is kifejezetten tekintélyelvű. „A politika valamelyest befolyása alá vonja az igazságszolgáltatást, saját emberek kerülnek független intézményekbe, megváltoztatják a választási szabályokat, a sajtó pedig szigorúbb kormányzati fennhatóság alá kerül” – olvasható a cikkben.

Egyik lépés sem annyira drasztikus, mint egy kifejezett államcsíny”
„Mivel ezek a vezetők próbálják megosztani a társadalmat, majd abból hasznot húznak.  A hatalom lassú kiterjesztése még úgy is tűnhet a támogatók szemében, mintha az a demokrácia megmentését jelentené” – írja Fischer.

Az író szerint a rendszer az évek során egyre inkább elbillen a tekintélyuralom felé. „Nem mindig torkollik nyílt diktatúrába. Nehéz azonban megmondani, hogy mennyire tipikus a magyar vagy a török út, de az nem sokszor fordul elő, hogy egy demokrácia megindul lefelé, ám még képes visszafordulni” – írja az újságíró.


 

(Mandiner)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató